Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Brüksel’de BM Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar ile görüşeceğini doğruladı.

Cumhurbaşkanı, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin “operasyon merkezi hâline döndüğü” yönündeki açıklamalarını da yorumladı ve Kıbrıs’ın insanî yardın operasyon merkezi ve sivillerin uzaklaştırılması merkezi olduğuna işaret etti.

Limasol’daki Yermasoyia Belediyesinde yapılan bir etkinliğe katılmadan önce Cumhurbaşkanı Christodoulides gazetecilerin sorularına yanıtlayarak María Ángela Holguín Cuéllar ile Brüksel’de görüşeceğini doğrulandı.

Nikos Christodoulides, “Bayan Holguín ile Brüksel’de görüşeceğim; son günlerde temas hâlinde bulunuyoruz. Görüşmenin günü ve saati gelecek günlerde açıklanacak” dedi.

Görüşmenin planlanması hakkındaki bir soruya Cumhurbaşkanı Christodoulides görüşmenin gerçekleştirilmesini olumlu  olarak niteledi ve “sözlerle değil, belirli eylemlerle, belirli girişimlerle, belirli önerilerle Bayan Holguin’in çabasını destekliyoruz. Bayan Holguin’in görevini başarıyla tamamlaması amacıyla elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

BM Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi ile görüşmenin yurt dışında yapılmasıyla ilgili bir soruya Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Avrupa Konseyi toplantısına katılmak için Brüksel’de olacağım; Bayan Holguín da temaslar için Brüksel’de olacak ve bir araya gelme kararı aldık. Başka hiçbir sebep ya da amaç yok” diye sözlerine ekledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı’nın Gazze savaşı hakkında ve Kıbrıs’ın operasyon merkezi hâline döndüğü yönündeki açıklamalarını da yorumlayan Nikos Christodoulides, Kıbrıs’ın insanî operasyonlar merkezi olduğunu; uluslararası topluluk tarafından desteklenen insanî yardım gönderildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs’ın defalarca ve son yaptığı gibi sivillerin uzaklaştırılması merkezi de olduğuna işaret etti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin rolü uluslararası seviyede tanınmış bir rol olması Türkiye Dışişleri Bakanı tarafından zorla kabul edildiğini ve bu tür açıklamalarla Kıbrıs'ı tartışmaya dâhil etmeye çalıştığını ifade eden Nikos Christodoulides, “ne yaparsa yapsın; herkes bizim rolümüzü biliyor: insanî yardım göndermek ve insanları tahliye etmektir” dedi.

Cumhurbaşkanı devamla Kıbrıs’ın sorunun parçası olmadığını; sözlerle değil eylemlerle çözümün bir parçası olduğunu kanıtladığına işaret etti.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı