Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Başkanı Nadia Calviño, bankanın Kıbrıs'ta ofis açtığının resmî duyurusu vesilesiyle yaptığı ilk açıklamada, AYB'nin yatırımlarının yerel düzeyde kök saldığını ve yaşam standartlarını iyileştirerek yerel toplulukları dönüştürdüğünü vurguladı. Calviño, bunun Kıbrıs için de geçerli olduğunu belirtti.

Bankanın açıklamasına göre, AYB'nin Kıbrıs'taki varlığını güçlendirme amacı, yerel düzeydeki projelere desteği ve kamu kurumları ve işletmelerle iş birliğini kolaylaştırmak.

Yeni ofisin açılışı, Calviño'nun cuma günü Lüksemburg'da Maliye Bakanı Makis Keravnos ile yaptığı görüşmenin konusu oldu. Bu görüşme, Ekonomik ve Mali İşler Konseyi ile 27 üye ülkeden bakanların katıldığı AYB Başkanlar/Guvernörler Kurulu toplantıları sırasında gerçekleşti.

Calviño, "Yerel yetkililerle mükemmel iş birliğimizi derinleştirmek ve işletmelerle iş birliğimizi daha da güçlendirmek için yıl içinde yeni ofisi açmayı sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

Merkezi Lüksemburg'da bulunan kurumun başkanı, "Yatırımlarımız yerel düzeyde kök salıyor ve Kıbrıs da dâhil olmak üzere tüm AB ülkelerindeki yerel ekonomileri dönüştürücü bir etkiyle yaşam standartlarını iyileştiriyor" diye ekledi.

AYB'nin Kıbrıs'taki son yatırımları arasında Lefkoşa, Limasol ve Larnaka'da 100 milyon avro değerinde atık su arıtma finansmanı ve Avrupa Yatırım Fonu'nun (AYF) ülkenin devlet destekli ilk risk sermayesi fonuna verdiği önemli taahhüt yer alıyor.

Kıbrıs, ekonomisinin büyüklüğüne oranla AYB finansmanından en çok yararlanan ülkelerden biridir. 1981'den bu yana Kıbrıs, önemli alt yapı ve eğitim tesislerinin oluşturulması için toplam 82 projeye 5,5 milyar avro destek aldı. 2023 yılında AYB ile Kıbrıs arasında 257 milyon avro değerinde yeni anlaşmalar imzalandı.

Avrupa Birliği içindeki dış ofisler ağının bir parçası olacak Lefkoşa'daki yeni ofisin açılışının 2024 yılı içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yeni ofis, Avrupa Yatırım Bankası Grubu ile yerel ortaklar, işletmeler ve kamu sektörü kuruluşları arasındaki iş birliğini kolaylaştıracak, böylece yatırımları ve danışmanlık hizmetlerinin sağlanmasını destekleyecek.

Maliye Bakanı Makis Keravnos yeni gelişme hakkında gerçekleştirdiği açıklamada "Bu, Kıbrıs için önemli bir an, çünkü ofis AYB personeli aracılığıyla ekonomimize yerinde doğrudan destek sağlayacak ve biz de projelerin hazırlanması ve uygulanması için teknik ve danışmanlık uzmanlığından yararlanacağız" ifadelerini kullandı.

AYB Başkan Yardımcısı Kyriakos Kakouris ise şunları belirtti: "AYB, son on yılda Kıbrıs'ın en güvenilir yatırımcılarından biri olmuştur. Ekonominin her sektöründe sürdürülebilir kalkınmayı, yeniliği ve rekabet gücünü desteklemektedir. Kıbrıs'tan gelen ilk AYB Başkan Yardımcısı olarak, AB Bankasının yerel varlığının ülkede genişlediğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Yeni ofis, önümüzdeki yıllarda Kıbrıs ekonomisini canlandırma taahhüdümüzü teyit etmektedir."

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı