Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB yardım programı tarafından açıklanan basın bülteninde,şu görüşlere yer verildi:

"Birleşik Dünya Kolejlerindeki (UWC) AB Burs Programından 12 bursiyerin mezun oluşunu kutlamak için UWC, 2022-2024 mezunlarını onurlandırmak ve takdir etmek için Avrupa Komisyonu ile iş birliği içerisinde mevcut ve eski öğrencilerin, ailelerin, topluluk üyelerinin ve programın paydaşlarının da katıldığı bir tören düzenledi. Bursiyerlerin sıkı çalışmasını ve gelişimini kutlayan mezuniyet töreni, aynı zamanda AB’nin Kıbrıslı Rum ve Türk toplumları arasında köprüler kurma çabalarını da kutlayan önemli bir dönüm noktası oldu.

"Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi, İş birliği Başkanı Stefan Simosas mezunları tebrik ederek, 'Umarım diğer Kıbrıs toplumundan ve birçok topluluk ve ülkeden gençlerle birlikte çalışma deneyimi size pek çok ortak noktanızın olduğunu ve birlikte köprüler kurabileceğinizi, farklılıkların üstesinden gelebileceğinizi ve toplumlarımızı hala etkileyen bölünmeleri sonlandırabileceğinizi göstermiştir' dedi.

"Programı değerlendiren UWC Kıbrıs Başkanı Michael Johnson, bursiyerleri 'UWC'nin barış ve sürdürülebilir bir gelecek için insanları bir araya getirme misyonunun ateşini her zaman içlerinde taşımaya' teşvik etti. UWC'deki Kıbrıslı Gençler için AB Burs Programı, daha iyi bir gelecek için çalışmak üzere Kıbrıs'ın dört bir yanından insanları bir araya getiriyor. Devam eden desteğiniz, bu adadaki erişimimizi ve etkimizi arttırmak için hayati önem taşımaktadır' dedi.

"Mezun öğrenciler Pavlina Solomou ve Şerife Su Mehmetalioğulları yaptıkları konuşmalarda güçlü mesajlar verdiler.

"Şerife Su konuşmasında, 'Bugün, sadece bilgiyle değil, bir misyonla mezun oluyoruz: barışın, adaletin ve birliğin savunucusu olmak, gerçeğimizi anlatmaya devam etmek, sesimizi duyurmak, suç ortaklığını reddetmek ve bir UWC’li olmanın ne anlama geldiğini benimsemek' dedi.

"UWC Mostar'dan mezun olan Pavlina, teşekkürlerini şu sözlerle ifade etti: 'Üç kuşak Kıbrıslı öğrenciye ve daha pek çok nesile, çatışmalar yoluyla bir arada yaşamanın nasıl bir şey olduğunu, yapıcı yüzleşmenin ne anlama geldiğini ve barışa geçişin nasıl bir his olduğunu öğreten köprüleri için Mostar'a teşekkür ederiz.'

"Kıbrıslı gençlerin hayatlarında somut ve kalıcı bir etki yaratan ve başarılı bir proje olan Kıbrıslı Gençler için AB Burs programı, 2019 yılında başlayıp günümüze kadar Kıbrıslı öğrencilere Avrupa’daki UWC okullarında (UWC Adriyatik, UWC Maastricht, UWC Mostar ve UWC Robert Bosch Koleji) Uluslararası Bakalorya’ya katılmaları için 64 burs sağladı.

"UWC’nin dönüştürücü eğitim modeli sadece öğrencileri değil aynı zamanda ailelerini ve daha geniş toplulukları da etkileyerek topluluklar arasında barışı ve karşılıklı anlayışı teşvik eder. AB Burs programı aynı zamanda iki toplumlu gençlik katılımı faaliyetleri ve mentorluk programları aracılığıyla adada fırsatlar da sunuyor. Bu fırsatlar daha geniş topluluklara açık olup, daha fazla genç Kıbrıslıya liderlik ve değişim yaratma becerileri üzerinde çalışırken toplumlararası diyalogun parçası olma şansı vermektedir.

"UWC’de Kıbrıslı Gençler için AB Burs Programı güven artırıcı ve uzlaşma tedbiri olarak Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı tarafından finanse edilmektedir" denildi.

 

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı