Milletvekili İrini Charalambidou (başkan), Kyriakos Hadjiyianni ve Christos Senekis, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi'nde (AGİT PA) Kıbrıs heyeti üyeleri olarak 29 Haziran - 3 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek 31. Yıllık Oturum çalışmalarına katılmak üzere Bükreş'e gidiyorlar.

Oturumun genel konusu "Güvenlik mimarisinde AGİT'in rolü: Parlamenter perspektif" olacak.

Meclisin açıklamasına göre, milletvekilleri Genel Kurul’un üç ana komitesinin, Siyasî İşler ve Güvenlik Komitesi, Ekonomik İşler, Bilim, Teknoloji ve Çevre Komitesi ve Demokrasi, İnsan Hakları ve İnsanî Konular Komitesi'nin ortak ve ayrı oturumlarına katılacaklar. Bu oturumlarda genel konu hakkında raportörlerin karar taslakları ve meclis üyelerinin, bu kapsamda Kıbrıs’ın da dâhil olduğu değişiklik önerileri görüşülecek.

Ayrıca, Charalambidou'nun sunduğu ve yolsuzluğun dış politika aracı olarak kullanılmasının önlenmesini amaçlayan bir karar da dâhil olmak üzere "Ek Kararlar" tartışılacak ve onay için sunulacak.

Bunun yanı sıra Charalambidou ile Yunan heyeti Başkanı Dimitri Markopoulos’un ortak raportör olarak, göç konusundaki bir karara sundukları değişiklik önerileri de görüşülecek. Üç komitenin kararları ve "Ek Kararlar" Genel Kurul tarafından onaylandığında Oturumun Nihaî Deklarasyonunu oluşturacak.

Charalambidou ve Hadjiyianni, oturumla ilgili konular ve gelecekteki faaliyetlerin planlanmasının görüşüleceği, Daimî Komite toplantısına da katılacaklar.

Hadjiyianni ayrıca, Başkan Yardımcısı olduğu AGIT PA Göç Ad-hoc Komitesi toplantısına da katılacak.

Yıllık Oturumun yanı sıra, Charalambidou çeşitli heyetlerin başkanlarıyla Orta Doğu krizine dair görüş alışverişinde bulunmak üzere ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

Hadjiyianni ise AGIT PA Güneydoğu Avrupa Özel Temsilcisi olarak, Rumen Parlamentosu Ulusal Azınlıklar Komitesi Başkanı ve Ermeni Azınlık Başkanı Pambuccian Varujan, Romanya Parlamentosunda Romanya-Kıbrıs Dostluk Grubu Başkanı ve Yunan Azınlıklar Başkanı Dragoş Gabriel Zisopol ve Romanya Dışişleri Bakanlığı Batı Balkanlar ve İkili İlişkiler Bölümü Direktörü Mihail Harbit ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirecek.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı