Avrupa Konseyi toplantısı için Brüksel’de bulunan Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuéllar ile ‘çok verimli, çok özel bir görüşme’ yaptıklarını söyledi.

Christodoulides, Avrupa Halk Partisinin (EEP) Brüksel’deki hazırlık toplantısının yapılacağı binaya vardığında yaptığı açıklamada, Kıbrıs’a döndükten sonra siyasi liderlere bilgi vermek üzere Ulusal Konsey’i toplayacağını bildirdi; Kıbrıs sorununun bir sonuca ulaşması için ortak hareket gerektiğinin altını çizdi.

EPP oturumuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı, oturuma katılan Temsilciler Meclisi Başkanı ve demokratik Seferberlik Partisi DİSİ Başkanı Annita Demetriou ile koordine içinde Kıbrıs sorununun, EPP’nin gelecek beş yıllık 10 temel önceliğiyle ilgili taslak bildirisine dâhil edileceğini duyurdu.

Nikos Christodoulides, bu referansın, Avrupa Birliği’nin (AB) rolüne ilişkin uluslararası topluma gönderilen mesajların bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Zirve kapsamında gelecek beş yıl için AB kurumlarının liderlerinin isimlerinin belirlenmesi konusunda yapılacak toplantıdan da söz etti.

Devam eden temaslar çerçevesinde dün gece, bugünkü zirvenin başlamasından önce görüşmeyi beklediği İtalya Başbakanı Georgia Meloni ile iletişime geçtiğini; kendisinin, Avrupa Birliği'nin önemli zorluklarla karşı karşıya olduğu bir dönemde, AB liderlerinin isimlerine ilişkin görüşmenin bir sonuca varacağını umduğunu belirtti.

 

Holguin'le buluşma

Bir gazetecinin Maria Angela Holguin Cuéllar ile yaptığı görüşmeyle ilgili sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Genel Sekreterin Kişisel Temsilcisiyle çok verimli, çok özel bir görüşme yaptım. Oldukça fazla şey söylendi ve çok ayrıntılı bir görüş alışverişinde bulunuldu. Kıbrıs'a döndüğümde, Meclisteki partilerin liderlerini bilgilendirmek, birlikte atılması gereken sonraki adımlara ilişkin düşüncelerimi onlarla paylaşmak için Ulusal Konseyi toplayacağım çünkü bunu ancak ortak hareket yoluyla başarabiliriz. Bir yandan ulusal hedeflerimiz varken bir yandan da türlü türlü zorlukla karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Avrupa Halk Partisinin, Parlamento Başkanı ile koordineli şekilde Kıbrıs sorunuyla ile yaptığı konuşmanın ardından gelecek beş yıl için belirlediği 10 temel öncelik arasında yer almasından duyduğu memnuniyeti ifade etti; bunun sadece Kıbrıs'a değil aynı zamanda uluslararası topluluğa da gönderdikleri mesajlar ve Meclis Başkanı ile koordineli çabalar yoluyla, özellikle Avrupa Birliği’nin Kıbrıs’la ilgili rolünü anlatarak gönderdikleri mesajlar ile ilgili bir gösterge olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Haber Ajansının (KHA) edindiği bilgiye göre taslak rapor, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararları, AB müktesebatı, değer ve ilkeleri temelinde, BM’in Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi çabalarına güçlü AB desteğinin devam etmesi ihtiyacını vurguluyor ve Birleşmiş Milletlerin öncülük ettiği çabaların geliştirilmesini “somut olarak teşvik etmeye” hazır olduklarını ifade ediyor.

 

AB kurumlarının liderliği ve Meloni ile temaslar

Bugün AB kurumlarının başkanlarının isimleri konusunda nihai bir anlaşmaya varılmasını bekleyip beklemediği yönündeki soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Umarım bir sonuca varılır. Bazı tepkiler var, bunlar bazı çevrelerce biliniyor. Dün gece İtalya Başbakanı ile de bir mesaj alışverişi yaptım. Bugün Avrupa Konseyi'nden önce bu konuyu tartışmak için buluşma ayarladık” dedi.

Avrupa Halk Partisi üyelerini bilgilendireceğini kaydeden Nikos Christodoulides, isimlerle ilgili tartışmanın “hemen” sonuçlanması, kararların Avrupa Parlamentosu'nun bir sonraki genel kurul toplantısında alınması gerektiğini, önlerinde odaklanmaları gereken ciddi zorluklar bulunduğunu ifade etti.

Christodoulides sözlerine şöyle devam etti:

“Hiç kimse yüzde 100 mutlu olamaz. Avrupa Birliği görüş birliği üzerine kurulmuştur. Anlamamız gereken şey, önümüzdeki zorlukların çok ciddi olduğudur. Bunlara çözüm bulmak için çalışmaya başlamalıyız.”

Meloni ne istediğini yorumlaması istenen Cumhurbaşkanı, İtalya Başbakanı’nın bazı yaklaşımlarını kendisiyle paylaştığını kaydetti ve şunları söyledi:

"Bahsettiği bazı konulardan onun haklı olduğunu görüyorum ve anlıyorum. Bu nedenle Avrupa Konseyi'nden önce buluşmayı kabul ettik ve oynayabileceğimiz her türlü rolü oynayabiliriz. Sonuç alırsak Kıbrıs olarak bunu her zaman yeteneklerimiz ve üye ülkelerle olan iyi ilişkilerimiz dâhilinde yapacağız.”

Macaristan'ın tutumu ve Avrupa’da Barış’ın tesisinin kullanımıyla ilgili olarak ne beklediği sorusuna da Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Günün sonunda, zorluklara ve içte bazı farklı görüşlere rağmen eğer irade varsa AB’nin bir çözüm bulacağı konusunda iyimserim” yanıtını verdi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı