Çalışma Bakanı Yiannis Panagiotou, Turizm Müsteşarı Kostas Koumis’in de katılımıyla turizm sektörü temsilcileriyle yaptığı toplantı sonrasında, üçüncü ülke vatandaşlarının çalışma izni başvurularının incelenmesi sürecinin önemli ölçüde hızlandırıldığını belirtti.

Özellikle turizm sektörü için, başvuruların incelenmesindeki tamamlanma oranının yüzde 95'i aştığını ve böylece yaz sezonu için tam kadro sağlandığını ifade etti.

Panagiotou, sürecin daha önce beş aydan fazla sürerken şimdi iki aydan kısa sürdüğünü kaydetti. Ayrıca, her bir çalışma izni için gereken sürenin de önceden iki kat daha uzun olduğu bir aya düştüğünü ekledi.

"Bu hızlandırma, mayıs sonu 2024 itibarıyla sunulan toplam taleplerin yüzde 85'inden fazlasının incelenmesinin tamamlanmasını sağladı" dedi.

Mayıs sonuna kadar toplam 4.146 yeni izin verildiğini belirterek, Çalışma Bakanlığının yabancı çalışanlar için 4.000-6.000 arasında ek yeni ihtiyaç olacağı tahminini doğruladığını ifade etti.

Çalışma Bakanı Yiannis Panagiotou, özellikle turizm sektörü için, mayıs sonu itibarıyla başvuruların incelenmesindeki tamamlanma oranının yüzde 95'i aştığını ve böylece yaz sezonu için tam kadro sağlandığını vurguladı.

Ek olarak, Yabancı İstihdam Hizmetlerinin yeniden yapılandırıldığını ve güçlendirildiğini, ilgili kurumların iç süreçlerinin basitleştirilmesi ve standardizasyonu konusunda uluslararası bir danışmanlık firmasının desteğiyle çalışmalar yapıldığını belirtti. Ayrıca, başvuruların sunulması ve yönetilmesi için bir elektronik platform geliştirilmesinin bir yüklenici firmaya verildiğini ve üçüncü ülkelerle ikili anlaşmaların yapılmaya başlandığını ekledi.

Panagiotou, "2024 sonuna kadar tam bir yükseltme gerçekleştirilecek ve daha da büyük bir hızlanma elde edilecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı'nın yönetim programının sistematik uygulanmasına ve ekonominin geliştirilmesi ile toplumsal uyumun sağlanması için sosyal paydaşlarla yapıcı iş birliğine devam edeceğini taahhüt etti.

Bakan ayrıca, istatistik servisinin verilerine göre işsizliğin azaldığını, istihdamın arttığını ve ücretlerde de yükseliş eğilimi olduğunu belirtti.

Çalışma Bakanı Yiannis Panagiotou, yerli insan kaynağının tüm ek iş gücü ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini, bu nedenle yasal ve öngörülen prosedürler çerçevesinde yabancı çalışanların istihdam edilmesinin gerekli olduğunu belirtti.

Geçmişte ruhsatlandırma sürecinin karmaşık ve zaman alıcı olduğunu, sosyal taraflar arasında sık sık ihtiyaçlar konusunda anlaşmazlıklar yaşandığını, ancak hükûmet politikasının uygulanmasıyla durumun normalleştiğini, iş gücü piyasasının personel ihtiyacının karşılandığını ve yakın gelecekte teknolojinin kullanımıyla sürecin daha da iyileştirileceğini söyledi.

Aynı zamanda, sosyal tarafların daha iyi iş birliği konusundaki anlaşmasının, herkesin gösterdiği ortak çabayı kolaylaştıran önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Turizm Müsteşarı Kostas Koumis de iş gücü konusunun Kıbrıs'taki turizm endüstrisini değil, diğer turizm ekonomilerini de ilgilendirdiğini belirtti.

Devletin izlediği çözüm süreçlerinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini, rakamlarla da kanıtlandığını vurguladı. Bunun ülkenin turizm ekonomisi için kesinlikle faydalı olduğunu ifade etti.

İş gücü eksikliği konusunda, açık piyasada çözümlerin olduğunu, ancak hükûmetin de çözümler bulmaya çalıştığının bir kanıtı olarak Mısır ile yapılan anlaşmaya dikkat çekti.

Kostas Koumis, turizm sektöründeki dev personel ihtiyacının, son on yılda turizmin büyük ölçüde artmasından kaynaklandığını vurguladı. Bu yıl, Turizm Müsteşarlığının hedefi doğrultusunda, geçen yıla benzer bir performans beklendiğini, geçen yıl ise rekor gelir ve %20 artışlı ziyaretçi sayısı kaydedildiğini belirtti.

Kıbrıs Otelciler Birliği (PASYXE) Başkanı Thanos Michaelides, otel endüstrisindeki iş başvurularının işlenmesinde önemli bir iyileşme olduğunu dile getirdi. Bunun, Çalışma Bakanlığı ve Turizm Müsteşarlığı ile yapılan uzun süreli istişarelerin bir sonucu olduğunu, önceki yıllarda yaşanan zorlukları gidermeye yönelik bir çaba olduğunu açıkladı.

Başvuruların daha da hızlı işlenmesinin devam etmesini umduğunu ifade etti.

Kıbrıs Turizm İşletmeleri Birliği (STEK) Başkanı Akis Vavlitis de Çalışma Bakanlığının iş başvurularının incelenmesinde ve otel derneklerinin önerilerinde iyileşme olduğunu belirtti. Gelecekte başvuruların daha da hızlı incelenmesini umduğunu söyledi.

Ancak, turizm işletmelerinin hedefinin Kıbrıslı çalışanları otel personeli ile değiştirmek olmadığını, insan kaynağının oteller için önemli olduğunu vurguladı.

Ayrıca, Avrupa ve Amerika'da pandemiden sonra turizm sektöründen ayrılan personelin diğer sektörlere geçtiğini, bu nedenle üçüncü ülkelerden personel istihdamının gerekli hâle geldiğini de sözlerine ekledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı