Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı Athena Michaelidou, “Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitime’”(ESD) olan bağlılıklarının, eğitimin sürdürülebilir kalkınmanın temel taşı olduğu ve öğrenmenin merkezine yerleştirilmesi gerektiği inancına dayandığını belirtti.

Perşembe günü düzenlenen Akdeniz Bölgesi'nde Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeşile Geçiş için Eğitim MED-9 Üst Düzey Forumu'nun açılışında ve daha sonra Limasol'da düzenlenen MED9 Bakanlar Zirvesi'nin Birinci Oturumunda konuşan Michaelidou, Kıbrıs'ın ESD'yi bütünsel olarak entegre etmenin örnek bir örneği olduğunu ve 2008'den beri ESD alanında lider bir ülke olarak kabul edildiğini vurguladı.

45 ülkeden 450'den fazla katılımcı, “Sürdürülebilir Gelecekler için Gençliğin Güçlendirilmesi: Girişimcilik Eğitimi ve Gençliğin Katılımı” temalı Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) ESD Forumu’na ve Zirvesi’ne katılmak üzere bugün Limasol’da bir araya geldi. Akdeniz Bölgesinde Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeşil Dönüşüm Eğitimi de 27-28 Haziran'da Limasol'da gerçekleştiriliyor.

Athena Michaelidou konuşmasında, her iki üst düzey etkinliğin de eğitim yoluyla sürdürülebilir kalkınmayı ilerletme konusundaki kararlılığı vurguladığını, EUNECE forumunun “gençler arasında yenilikçi ve girişimci zihniyetleri teşvik etmenin, değişimin pro-aktif temsilcileri olmalarını sağlamanın öneminin altını çizdiğini”, MED9 Bakanlar Zirvesi'nin ise “eğitimin değişikliğin anahtarı ve temel itici güç olarak kurulmasına yönelik yolları keşfetmeyi amaçladığını" söyledi.

Eğitim Bakanı, bu toplantıların ülkeler, uluslararası kuruluşlar, kalkınma ajansları ve diğer paydaşlar arasında ortaklık ve iş birliğini, yenilikçiliği ve girişimciliği teşvik etme ve ulusal eğitim çerçevelerine entegre etmek için kapsamlı bir yol haritası geliştirme gibi temel hedefleri olduğunu anlattı.

İki uluslararası toplantının, katılımcı ülkeler arasında kalıcı ilişkiler kurmak ve iş birliği ruhunu geliştirmek için bir platform görevi gördüğünü ifade eden Michaelidou, “En iyi uygulamalar paylaşarak başarılar üzerinde düşünerek ve birbirimizden öğrenerek ortak çabalarımızı güçlendirebilir ve daha fazla yeniliğe ilham verebilir” dedi.

Athena Michaelidou, toplantılar sırasındaki tartışmaların verimli olacağından emin olduğunu; Kıbrıs'ın, geleneği yenilik ve sürdürülebilirlikle uyumlaştırma potansiyelinin canlı bir örneği olduğunu vurguladı.

MED9 Bakanlar Zirvesi'nin Birinci Oturumundaki tartışmalara da değinen Eğitim Bakanı, Kıbrıs'ın lider bir ülke olarak kabul edildiğini ve bu konuyu 2008'den bu yana Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Eğitimi Ulusal Eylem Planı aracılığıyla entegre ettiğini kaydetti.

Michaelidou, “Kıbrıs, bütünsel bir entegrasyon ve yetkili bakanlık bünyesinde kalıcı bir Sürdürülebilir Kalkınma Eğitimi Birimi kurma konusunda örnek bir örnek olarak tanınan dünyadaki tek ülkedir” şeklinde konuştu.

 

Yapılan diğer konuşmalardan sonra Akdeniz ülkelerinin eğitim sistemlerinde uygulanmaya odaklanan, gelecekteki zorlukları ve önceliklerle ilgili soruları ele alan MED9 Bakanları toplantısına geçildi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı