Milletvekili Yorgos Loukaides, dün Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi (Meclisi, AKPA) Genel Kurulunun "Gazze'deki savaş, rehinelerin serbest bırakılması ihtiyacı, ateşkes sağlanması ve insanî yardım sağlanması" konulu oturumunda konuşurken, Avrupa Konseyi'nin Gazze'deki vahşete sessiz kalmasının güvenilirliğini tehlikeye attığını belirtti.

Meclisten yapılan açıklamaya göre, tartışma 2024 Oturumunun 3. Bölümü çalışmaları kapsamında gerçekleştirildi. Loukaides, İsrail devletinin Gazze'deki sivil nüfusun temel ihtiyaç ve hizmetlere erişimini kasıtlı olarak engellemesini, binlerce kadın ve çocuğun ve genel olarak sivillerin ölümünü ve Gazze alt yapısının neredeyse tamamen yok edilmesini şiddetle kınadı.

Milletvekili, sivil halka karşı vahşetin, uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlallerinin ve Filistinlilerin toplu cezalandırılmasının hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini vurguladı. Ayrıca, Gazze'de faaliyet gösteren insanî yardım kuruluşları üyelerinin ve medya temsilcilerinin hedef alındığını belirtti.

Loukaides, insan haklarını savunmakla görevli bir kuruluş olan Avrupa Konseyi'nden bu vahşete karşı hiçbir kınama veya net bir eleştiri gelmediğini üzülerek ifade etti. Örgütün sessizliğinin güvenilirliğini ve uluslararası olaylara müdahale etme yeteneğini tehlikeye attığını söyledi.

Milletvekili, örgütün yetkilileri ve AKPA'nın Hamas'ın kınanması gereken saldırıları karşısında hemen harekete geçtiğini, ancak "ikiyüzlü bir şekilde ve çifte standart uygulayarak savaş suçları işleyen İsrail devletine karşı aynı tutumu takınmadığını" belirtti. Bu hoşgörünün, Netanyahu Hükûmetinin insanlık dışı ve tehlikeli politikasına destek anlamına geldiğini vurguladı. Uluslararası toplumun tutumu nedeniyle İsrail'in, acil ateşkes, engelsiz insanî yardım sağlanması, mağdurların rahatlatılması ve sorunun siyasî ve barışçıl çözümü için diyaloga dönüş ihtiyacını göz ardı ederek askeri operasyonlarına rahatsız edilmeden devam ettiğini sözlerine ekledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı