Tarihi balıkçı teknesi "Lambousa", Limasol'un eski limanında yüzen müzeye dönüştürülüyor. Yeni müze için bu sabah Limasol tersanesinde bir tören gerçekleştirildi.

Denize indirilmeden önce tekne onarıldı ve UNESCO'nun dijital kültürel miras konusundaki merkezi konumundaki TEPAK'ın Dijital Kültürel Miras Laboratuvarı tarafından detaylı bir şekilde dijital ortama aktarıldı.

1955'te Pire'nin Perama bölgesinde inşa edilen ve 10 yıl sonra Mağusa limanına kaydedilen balıkçı teknesi "Lambousa", faaliyetlerini Limasol'a taşımadan önce yıllarca Keryneia denizinde balık avladı.

"Lambousa", Kıbrıs'ta türünün tek örneği olan ve Yunanistan’da inşa edilen son geleneksel balıkçı teknelerinden biridir.

Denize indirme ve gerekli kontrol sürecini, laboratuvar ve UNESCO kürsüsü direktörü Dr. Marinos Ioannides takip etti. Ioannides, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, "Limasol şehri için bir sembol olan bir nesne, hak ettiği yeri alıyor" dedi.

Ioannides, "Bu eşsiz hafıza izi, Limasol'un eski limanında yüzen bir müzeye dönüşmek için geri sayıma başlıyor. Limasol Belediyesi tarafından inşa edilen özel bir platformda yer alacak ve tüm halka açık olacak" diye ekledi.

Birkaç ay önce tamamlanan dijitalleştirme sürecine değinen Ioannides, bunun zorlu bir girişim olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

 "Tekne elle yapılmış serbest geometri şeklinde olduğu için, modellemesi ve dijitalleştirilmesi konusunda özel bir uzmanlık gerektiriyordu. Ancak bu işi başardığımız için gururluyuz ve tekne bugün denize geri dönüyor. Bu eşsiz tekne bir müze sergisine, ülkemizin bir referans noktasına ve anısına dönüşecek. UNESCO kürsüsü olarak, ziyaretçilerin tekneyle ilgili tüm bilgileri bulabileceği elambusa.eu adresinde dijital bir platform hazırladık. Bu tekne AB ile yakın ilişki içerisinde; zira yıllar önce balıkçılığı teşvik etmek için yapımı sübvanse edilirken, bugün denizlerdeki balık tükenmesi nedeniyle bu tip teknelerin hizmet dışı bırakılması sübvanse ediyor. Bu önemli sembol hâlihazırda Europeana dijital dünya kütüphanesinde yer alıyor."

KHA/CS/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı