Avrupa Sağlık Birliği'nin hastalar ve sağlık uzmanları için önemi, Ulusal e-sağlık otoritesinin rolü, cuma günü Lefkoşa’da düzenlenen Avrupa Sağlık Birliği ve Kıbrıs'ta Elektronik Sağlığın Uygulanmasına İlişkin Yol Haritası konulu konferansta incelendi.

Konferansta, Avrupa Birliği (AB) Sağlık Komiseri Stella Kyriakides, Sağlık Bakanı Michalis Damianos, Sağlık Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Christos Schizas ve Meclis Sağlık Komitesi Başkanı Efthimios Diplaros birer konuşma yaptılar.

Toplantıya dernek ve sağlık kuruluşlarından temsilciler ve milletvekilleri katıldı.

Avrupa Parlamentosu tarafından geçen nisan ayında kabul edilen Avrupa Sağlık Birliği'ne ilişkin düzenlemenin ekim ayında uygulanmaya başlaması bekleniyor.

Düzenleme, her Avrupa vatandaşının, bulunduğu ülkeye, ikamet ettiği ülkeye ve kalış süresine bakılmaksızın hastalık ve acil bakım ihtiyacı durumunda tedavi alabilmesini öngörüyor.

Elektronik sınır ötesi hizmetler sayesinde AB vatandaşları, geçici olarak ikamet ettikleri bölgedeki bir sağlık uzmanına ulaşarak tüm reçetelerine ve sağlık geçmişlerine ulaşabilecek, böylece acil durumlarda hastaya anında müdahale edilebilecek.

AB vatandaşlarının kişisel verileri, ikamet ettikleri veya geçici olarak çalışacakları, eğitim görecekleri veya seyahat edecekleri ülkedeki geçerli AB hukuku ve uygulamalarına göre korunacak.

2019 yılında Kıbrıs’ta e-sağlık düzenlemesi kabul edildiğinde Sağlık Komitesi üyesi olan Kıbrıslı Parlamenter ve Sağlık Komiseri Stella Kyriakides, dijital dönüşüm ve yeniliğin sağlıkla birleşmesinin, tüm Avrupa vatandaşları için daha iyi bir geleceği güvence altına aldığına dikkat çekti; vatandaşların kaliteli sağlık hizmetlerinde evrensel erişime sahip olacaklarını bildirdi.

Sağlık Komiseri Kyriakides, sağlık sektörünün dijitalleşmesiyle gelecekte erişilebilir, verimli, sürdürülebilir ve dayanıklı sağlık sistemlerine sahip olunacağını söyledi.

Stella Kyriakides, Avrupa Sağlık Veri Alanının, Avrupa vatandaşlarının Birliğin neresinde olurlarsa olsunlar dijital tıbbi verilerine, en yüksek kalitede bakım veya tedaviyi amaçlayan verilere kolay ve anında erişmelerine olanak tanıyacağını, neyi paylaşacaklarına ve bilgilerini kiminle paylaşmak istediklerine kendilerinin karar verebileceklerini belirtti.

Sağlık uzmanlarının da farklı bir üye ülkede tedavi için hastanın tıbbi kayıtlarına erişebileceğini belirten Kyriakides, Avrupa Sağlık Veri Alanının bu verilerin devasa potansiyelini ortaya çıkarmayı ve yeni hayat kurtaran tedavilere ve kişiselleştirilmiş tıbba ivme kazandırmanın hedeflendiğini vurguladı.

Stella Kyriakides, bunun sağlık krizleriyle başa çıkma olanaklarını geliştirmeye, kanserle mücadele planlarını ve Avrupa İlaç Stratejisini güçlendirmeye yardımcı olacağını, elektronik reçetelerin ve hasta kayıtlarının paylaşılmasına başlamak için hazırlığın son aşamalarına gelindiğini söyledi; Kıbrıs vatandaşlarının kısa zaman içinde ilâçlarını Kıbrıs elektronik reçetesini kullanarak Avrupa Birliği genelindeki herhangi bir yerel eczaneden alabileceklerini duyurdu.

Sağlık Komiseri Kyriakides, Avrupa vatandaşlarının Birliğin  başka bir üye ülkesinde kaldıkları süre boyunca tedaviye ihtiyaç duymaları hâlinde yerel doktorların hastanın sağlığıyla ilgili bilgilere ve hasta geçmişine doğrudan erişebileceğini, Kıbrıs'ın ayrıca test sonuçları, tıbbi görüntüleme ve hastaneden taburcu edilme gibi diğer veri türlerini de kapsayacak şekilde kapasiteyi genişletme yönünde iddialı planlarının bulunduğunu da açıkladı.

Konferansta Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides adına konuşan Sağlık Bakanı Michalis Damianou, düzenlemenin güvence altına alınması amacıyla Ulusal e-sağlık Otoritesinin Yol Haritası aracılığıyla Kıbrıs'ta e-sağlığın uygulanmasını sağlamanın, vatandaşlara kaliteli ve uzmanlaşmış sağlık hizmetlerinin sunulmasının, bu hizmetlere zamanında erişim sağlanmasının devletin görevi olduğunu kaydetti.

Damianou, Ulusal Elektronik Sağlık Otoritesi'nin Avrupa Elektronik Sağlık Ağı tarafından önerildiğini ve geçen kasım ayından bu yana elektronik sağlık cihazlarının birincil kullanımına ilişkin şartnamenin ve tavsiyelerin oluşturulmasına yönelik ortak hareket koordinasyonunu üstlendiğini anlattı.

Michalis Damianou, Avrupa Birliği'ndeki sağlık verilerinin, 27 üye devletin tamamının ve Norveç'in yetkili elektronik sağlık otoriteleri, tüm standartları geliştirmek ve tanımlamak amacıyla bu harekete katıldıklarını söyledi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı