Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) arasındaki Stratejik Ortaklık Anlaşması'nın 20. yıl dönümü bugün kutlandı.

Gönderide, UNDP’nin Kıbrıs’ta barışın geliştirilmesinde hayati önem taşıdığı vurgulandı ve şöyle denildi:

“Bugün, 2004 yılında, Avrupa Birliği ve UNDP arasında iş birliğinin temellerini atan Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalandı. Kıbrıs'ta bu iş birliği, 2001'den bu yana barışı geliştirmek açısından çok önemlidir.”

Yapısal Reform Desteği Genel Müdürlüğü (DG REFORM) Genel Müdür Vekili Judit Rozsa da bir video mesajında, AB’nin UNDP ile iş birliği, barışı tesis etmek, Kıbrıs'ın zengin kültürel mirasını korumak ve ekonomik büyümeyi desteklemek açısından hayati önem taşıdığını kaydetti.

UNDP Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Bürosu Bölge Direktör Yardımcısı Nick Hartmann ise video açıklamasında, UNDP ve AB'nin bu yıl resmi olarak küresel ortaklıklarının 20. yıl dönümünü kutladıklarını ifade etti.

Videoda, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerden oluşan bir ekip tarafından 1980'lerde ve 2001'den bu yana AB'nin desteğiyle geliştirilen Lefkoşa Master Planı'na değinildi ve şöyle denildi:

“Bu proje, Lefkoşa kenti için ortak bir planlama stratejisi hazırlamak amacıyla oluşturulan ilk iki toplumlu projeydi. AB - UNDP ortaklığının başarısı, iki toplumlu teknik komitelerin, Kültürel Miras, Kültür, Sağlık, Çevre, Geçişler, Kayıp Şahıslar Komitesi teknik komitelerinin etkili çalışması olmasaydı mümkün olamazdı.”

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı