Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, pazar günü yaptığı açıklamada, işgal altındaki bölgelerde Kıbrıslı Rumlara ait mülklerin gasp edilmesiyle ilgili olarak, sorumluların cezalandırılması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Christodoulides, hükûmetin bu konuyu siyasallaştırmadığını, bunun bir insan hakları meselesi olarak gördüğünü belirtti.

Limasol Platres'teki bir etkinlik sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Rum mülk sahiplerinin gasp edilen mülklerinin geri alınması için daha erken adım atılması gerekip gerekmediği sorusuna Cumhurbaşkanı Christodoulides, belki daha erken adım atılması gerektiğini ancak geçmişe dönük değerlendirme yapmak istemediğini söyledi.

"Bugün yaşananları dikkate alıyorum" diyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, mülkiyet hakkının "hiç kimse tarafından sorgulanamayacağını" vurguladı. Bazı kişilerin yasa dışı eylemler gerçekleştirdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin sorumluların cezalandırılması için elinden gelen her şeyi yapacağını belirtti. Hükûmetin eylemlerinin hukuk çerçevesinde olduğunu ve "son zamanlarda artan" bu tür durumlarla mücadele etmeyi amaçladığını ifade etti.

Hükûmetin adaletin işleyişine müdahale etmediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Christodoulides, "Hiçbir şekilde konuyu siyasallaştırmıyoruz, bu bir insan hakları meselesi, bir hukuk meselesi, bir adalet meselesidir. Adaletin işini yapmasına izin vermeliyiz" dedi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı