Kanserli ve Lösemili Çocuklar için Yardım Vakfı- ELPIDA tarafından yapılan açıklamaya göre, Dünya Pediatrik Onkologlar Örgütü tarafından, Lefkoşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Profesörü Dr. Loizos G. Loizou'ya kanserli ve lösemili çocuklardan sorumlu Büyükelçi ünvanı ve pozisyonu verildi.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, Kanserli Çocuklar elçisi, kanserli çocukların tedavi oranlarını arttırmak; zengin ve fakir ülkeler arasındaki eşitsizlikleri azaltmak için çabaları yoğunlaştırmayı ve yenilikçi yollar bulmayı amaçlıyor.

Açıklamada da belirtildiği üzere, kanserden etkilenen çocukların %80'inin yaşadığı yoksul ülkelerde tedavi oranları %20'nin altındadır. Buna karşılık, dünya genelinde çocukların yalnızca %20'sinin kanserden etkilendiği zengin ülkelerde tedavi oranları %80'in üzerindedir. Vakfın açıklamasında, "Bu göze batan eşitsizlikler kabul edilemez ve acil düzeltici eylemlere ihtiyaç var" denildi.

Kanserli çocuklar elçileri, çocuklarda ve ergenlerde kanser belâsının bütüncül tedavisinde kanıtlanmış uzmanlığa ve yılların deneyimine sahip seçkin pediatrik onkologlar / pediatrik hematologlardır.

ELPIDA'ya göre Profesör Loizou, Kıbrıs'ta Pediatrik Onkoloji'nin kurucusu ve öncüsü olarak 1990 yılından itibaren Kıbrıs Cumhuriyeti'nde kanserli çocuklara yönelik hizmetlerin oluşturulmasına öncülük etmiş ve Lefkoşa'daki Başpiskopos III. Makarios Hastanesi'nde Pediatrik Onkoloji Bölümü'nü kurmuştur. Bu alt yapıya çok ihtiyaç duyulduğu ve bu sayede Kıbrıs’ta kanser ve lösemili çocukların ihtiyaç duyduğu çok yönlü, kapsamlı yönetim ve tedavilerin sağlandığı kaydedildi.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı