Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kıbrıs Büyükelçisi Julie Fisher, Kıbrıs-ABD Stratejik Diyaloğunun kurulmasının önemini vurguladılar.

ABD’nin bağımsızlığının 248. yıldönümü dolayısıyla Büyükelçi Julie Fisher’in salı akşamı Kıbrıs Üniversitesinin eski kampüsünde verdiği resepsiyonda konuşan Cumhurbaşkanı 2024'ün Kıbrıs açısından tarihi bir dönüm noktası olduğunun altını çizdi.

Kıbrıs ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ikili iş birliğinin, 2025'te daha fazla aşamanın yolunu açtığını belirten Cumhurbaşkanı Christodoulides, iki ülke arasındaki ilişkilerin hiçbir dönemde bu kadar güçlü ve  değerli olmadığını, Kıbrıs'ın 1960'taki bağımsızlığından bu yana Kıbrıs ile ABD arasındaki ikili ilişkilerde yapısal değişimler yaşandığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, ABD'nin ülkeyi yeniden birleştirme ve işgali sona erdirme çabalarında Kıbrıs’ın yanında durduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, stratejik diyaloğun kurulmasının, bu ortaklığa olan ortak bağlılığının, Doğu  Akdeniz'de istikrar ve güvenliğin sağlanmasında iki ülkenin çıkarlarının uyumlaştırılmasını örnek gösterdi; bunun son derece önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

Kıbrıs ve ABD’nin ekonomi ve yatırım, güvenlik ve savunma, hukukun üstünlüğü, yenilik, bilim, teknoloji, araştırma ve genişletilmiş kültürel ve eğitimsel alışveriş alanları da dâhil olmak üzere sürekli iş birliği yoluyla sabırsızlıkla bekleyeceği birçok şeyin bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı, Kıbrıs ile ABD arasındaki ikili ilişkilerin yakın tarihini değerlendirdi; 2018 yılında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönemde ABD ile imzaladığı Niyet Beyanından, 2019 yılında Doğu Akdeniz'de Güvenlik ve Enerji İş Birliği Anlaşması'ndan, 2021 yılında CYCLOPS Merkezinin kurulmasının ve 2024 yılında iki ülke arasında Stratejik Diyaloğun başlatılmasından, Kıbrıs’ın Amalthea girişimi çerçevesinde Gazze'deki sivil halka insani yardım sağlamak amacıyla ABD’yle iş birliği yapmasından söz etti.

“Avrupa Birliği'nin Doğu Akdeniz'deki deniz feneri olan Kıbrıs, bölgenin sorunlarına yönelik çözümlerin parçası olmaya kararlılıkla devam edecektir” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs'ın barış ve istikrar için bir güç, insanlara yardım eden, ahlâki  sorumluluklarını üstlenen, bölge ve tüm komşuları için daha parlak bir geleceği arzulayan bir ülke olduğunu vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie Fisher de resepsiyondaki konuşmasında, geçen yıl Kıbrıs Cumhuriyeti'nin giderek çalkantılı olan bir bölgede kritik ve istikrar sağlayıcı bir rol oynadığını, Kıbrıs'ın kendisini çözümün bir parçası olarak konumlandırdığını ve komşularına yardım etmek, bölgesel istikrarın desteklenmesini sağlamak için adım attığını belirtti.

İki hafta önce (ABD) Dışişleri Bakanı (Antony) Blinken ve (Kıbrıs) Dışişleri Bakanı (Constantinos) Kombos'un Washington'da iki ülke arasında Stratejik Diyalog başlattıklarını ve ilk toplantının bu sonbaharda Kıbrıs'ta yapılmasını sabırsızlıkla beklediklerini ifade eden Büyükelçi Fisher, Stratejik Diyaloğun, ticaret, bilim, teknoloji, güvenlik, eğitim; halklar arası ilişkiler dâhil geniş bir yelpazedeki ilgi alanlarında ilişkileri geliştirmek için bir araç olduğunu, bunun Kıbrıs'ın ülkesi için son derece değerli bir ortak olduğunun bir başka yansıması olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Fisher Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da şunları söyledi:

“Kıbrıslılar, adada adil ve kalıcı barış sağlanmasına ve Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk toplumları arasındaki uçurumun kapatılmasına bağlı kalacağımıza güvenebilirler.”

“Adanın bölünmesinin bu 50’nci yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisinin atanması önemli bir fırsat sunuyor. BM Kişisel Temsilcisinin çabalarını destekliyoruz çünkü Güvenlik Konseyi’nin, üzerinde anlaşılan çerçevesine dayanan adil ve kalıcı bir çözümün tüm Kıbrıslıların yararına olacağına inanıyoruz ve bunu biliyoruz.”

“Geçtiğimiz yıl Kıbrıs Cumhuriyeti çalkantılı bir bölgede kritik ve istikrar sağlayıcı bir rol oynamıştır. Kıbrıs, Avrupa'nın Orta Doğu ile kesiştiği noktada siyasi, ekonomik, insani ve askeri erişim için çok önemli bir platform sağlamıştır.”

“Kıbrıs, büyüme ve ekonomik tabanını genişletme çabasında olduğu ve bankacılık sisteminin bütünlüğünü güçlendirme çabalarını sürdürdüğü bir dönemde, ABD de kararlı bir ortak olarak durmaktadır.”

Konuşmasında Kıbrıs-ABD ilişkilerine de değinen Büyükelçi Julie Fisher, Kıbrıslıların ve Amerikalıların birbirlerinin ülkelerine seyahat etmesini kolaylaştırmak için ekiplerin birlikte yaptığı çalışmalardan gurur, kaydedilen ilerlemeden dolayı minnet duyduğunu, bunu yaparlarken güvenliği artırdıklarını söyledi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı