İklim İzleme Örgütü'nün Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) adına hareket eden Almanya Meteoroloji Dairesi'nin İklim İzleme Örgütüne göre, Doğu Akdeniz bölgesi için temmuz ayı sıcaklık tahmininin, sık görülen sıcak hava dalgalarıyla birlikte normalden yüksek olması bekleniyor.

Meteoroloji Dairesi tarafından yapılan bir basın açıklamasında, Kıbrıs'ın yüksek sıcaklıklardan ve sıcak hava dalgalarından etkilenen ülkeler arasında yer aldığı, çok yüksek sıcaklıkların 11.00 ile 17.00 arası görüldüğü belirtildi.

Açıklamada halktan, Meteoroloji Dairesinin günlük yayımladığı tahminleri ve yetkililerin uyarılarını takip etmeleri istendi.

Meteorolojinin açıklamasında, 26 Temmuz'a kadar geçerli olan orta vadeli tahminde, Doğu Akdeniz'de normallerin ötesinde sıcaklık özelliklerinin olacağı ve bu durumun uzun süreli çok yüksek sıcaklık koşullarına yol açacağı kaydedildi.

Alman Meteoroloji Dairesi'nin bölgenin iklim modellerinin aylık tahminlerine göre, Doğu Akdeniz'de en güçlü uyarıyla iklim normallerinden sıcaklık sapmalarının 3 ila 6 santigrat dereceye kadar ulaşması bekleniyor.

1-7 Temmuz haftası için tahminlerin başarı olasılığı %90; 8-26 Temmuz arasındaki günler için ise %80 ila %90 arasında görülüyor.

Meteorolojinin basın açıklamasında, orman yangınları bakımından ısı stresi dalgalarının yoğunluğu ve kapsamının arttığı, bölgedeki hava koşullarının tüm alt referans alanlarında artan termal yük koşulları yarattığı ve uzun süren kurak mevsimle birlikte son derece artan bir risk oluştuğu ifade edildi.

Açıklamada bu durumdan Kıbrıs, Orta Yunanistan, Girit, Rodos, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye etkileniyor.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı