Hükûmet, 2024 yılı için sunduğu ilk ek bütçede Meclisten 351,4 milyon avroluk ek ödenek onayı talep etti.

Perşembe günü Meclis Genel Kuruluna sunulan ilgili rapora göre, önerilen Ek Bütçe teklifinin onaylanmasıyla kamu maliyesine getireceği yük, Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla GSYİH'nın yaklaşık %0,9'u olacak.

En önemli harcamalar arasında 103,6 milyon avro değerinde ilaç ve aşı alımı ile devletin üçüncü taraf sigorta planlarına yaptığı 60 milyon avroluk artan katkı payları yer alıyor.

Tuzdan arındırma tesislerinin işletmesi için 58,1 milyon avroluk bir miktar su alımına ayrıldı. 31,5 milyon avroluk miktar ise savunma sanayisine yönelik harcamaları içeriyor. Ayrıca, artan elektrik tüketimi fatura bedelinin karşılanması için 13,5 milyon avroluk bir sübvansiyon da dâhil edildi.

Diğer harcamalar arasında Karayolları Dairesinin kamulaştırma ve boru hattı giderleri için 12,2 milyon avro, eğitimin tüm kademelerinde geçici eğitim personeli alımı için 11,1 milyon avro, Limasol'daki Tek Liman İstasyonu'nun yeniden faaliyete geçirilmesi için tazminat olarak 10 milyon avro ve Kıbrıs Üniversitesine artırılmış devlet hibesi olarak 10 milyon avro yer alıyor.

Amalthea Planı için 8 milyon avroluk bir miktar da ayrıldı.

Ek bütçede ayrıca, 2,2 milyon avro değerinde tarımsal ürünlere destekleyici önlemler, işgal altındaki kilise ve anıtların bakımına yönelik 1,5 milyon avroluk hibe ve özel ihtiyaçları olan çocuklar için ek asistan/refakatçi istihdamı için 1,1 milyon avroluk bir miktar da yer alıyor.

 

Limanlar idaresi için ek bütçe

-------------------------------------------

 

Ayrıca Hükûmet, Kıbrıs Limanlar İdaresi (KLİ) için, Hükûmet ile yüklenici şirket Kition Ocean Holdings Ltd. arasında imzalanan imtiyaz sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle 8,4 milyon avroluk bir ek bütçe sundu.

Belirtildiği üzere bu durum, hâlihazırda sözleşme imzalama süreçleri devam eden harcamaların gerçekleştirilmesiyle KLİ için artan ve acil ihtiyaçlar doğurdu.

Ayrıca, bu miktar, KLİ aleyhine sonuçlanan yargı kararlarıyla verilen tazminatların ödenmesini de kapsıyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı