Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart, Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin Tatar’a, “her iki tarafta da rahatsız edici bir hızla” ilerleyen ara bölgenin askersizleştirilmesiyle ilgili endişelerini bildirdi.

Salı günü öğleden sonra Tatar’la yaptığı 50 dakikalık görüşmeden sonra açıklamalarda bulunan Stewart, ziyaretinin, ağustos başında Kıbrıs’a dönmeden, kendisini New York’a yapacağı gezi hakkında bilgilendirme amaçlı olduğunu, bu hafta sonu yola çıkacağını ve 11 Temmuz’da BM Güvenlik Konseyi’ne bilgi vereceğini söyledi.

Colin Stewart Tatar’la BM Güvenlik Konseyi’ne bilgilendirmeyi planladığı ve BM Genel Sekreteri’nin Güvenlik Konseyi’ne raporunda da yer alacak olan ana konuları tartıştıklarını kaydetti.

Stewart, “Özellikle her iki tarafta da rahatsız edici bir hızla ilerleyen ara bölgenin askerileştirilmesi konusundaki endişelerimden ve Güvenlik Konseyi'nin her iki taraftan da gerilimi düşürme yönündeki talebine rağmen bu konuda herhangi bir ilerleme göremediğini belirttiğini anlattım” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart dün de Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides tarafından kabul edilmişti.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı