Çevre Komiseri Antonia Theodosiou, perşembe günü Frederick Üniversitesindeki bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Kıbrıs deniz ekosisteminin muazzam bir öneme sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, çevre üzerindeki artan baskıların, denizde koruma altındaki türler de dâhil olmak üzere çeşitli habitatları ve biyoçeşitliliği yok etme tehdidi oluşturduğunu kaydetti.

Komiser, Kıbrıs'ta şu anda Natura2000 Ağına dâhil edilen yedi deniz alanı, yaklaşık 130 kilometre karelik koruma altındaki kıyı alanı ve 8.000 kilometre kareden fazla koruma altındaki açık deniz alanı bulunduğunu belirtti. Akdeniz fokunun, Avrupa'nın bir numaralı nesli tükenmekte olan deniz memelisi olduğunu ve dünyadaki 33 fok türü arasında en nadir bulunanı olduğunu kaydetti.

Öğrenme ve eğitim yoluyla sürdürülebilirliğin sağlanmasına katkıda bulunabileceğimizi söyleyen Theodosiou, çevre eğitimi alanında gençlerin yaratıcılıklarını görmekten büyük cesaret aldığını da sözlerine ekledi.

Theodosiou, Akdeniz foku Monachus monachus'a rastlanabilecek Akamas yarımadasına atıfta bulundu. Dünya çapında yaklaşık 800 fok kaldığını söyledi. Ayrıca, Akamas'ta bulunan caretta caretta deniz kaplumbağalarının yanı sıra eşsiz biyolojik topluluklara sahip su altı mağaralarından da bahsetti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı