Avrupa Komisyonu, tertziellouthkia’nın Mahreç İşareti (PGI) olarak Kıbrıs’ın coğrafi alanla yakından bağlantılı tarım ürünü ve gıda maddesi olduğunu bildirdi.

Komisyon çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ın gıda listesine yeni bir ürünün, tertziellouthkia’nın da eklendiğini duyurdu.

Makarnalık buğday ununun (köy unu veya kepekli un gibi başka bir tür un) irmik, su ve tuzla karıştırılmasıyla yapılan bir makarna türü olan tertziellouthkia  , ismini küçük bir yüzüğe benzeyen şeklinden alıyor.

Boyutu ve dokusu gibi kendine özgü özellikleri olan tertziellouthkia, üretenin bilgi birikimi ve uzmanlığının bir sonucu oluyor.

Tertziellouthkia'nın ünü, yalnızca üreticilerinin becerisine tanıklık eden özelliklerinden değil, aynı zamanda onları oruçla ilişkilendirilen bir yemek hâline getiren malzemelerinin basitliğinden ve servis edilme şekillerinden geliyor.

Üretim sürecinin önemli bir aşaması hamurun dinlendirilmesi oluyor; bu da ürünün özgüllüğüne katkı sağlıyor. Dinlenme süresi, hamurun elastikiyetini belirliyor ve üretim sürecinde önemli rol oynuyor, karakteristik şeklinin oluşturulmasını mümkün kılıyor ve hafif pürüzlü bir dokuya neden oluyor.

Geleneksel olarak tertziellouthkia, oruç ve ziyafetlerin yanı sıra düğün gibi sosyal etkinliklerde servis ediliyor. Servis yapmadan önce su ve keçiboynuzu pekmezi, üzüm pekmezi veya balla kaynatılıyor.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı