Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, çarşamba günü Atina'da düzenlenen "Mağusa %3,5" adlı sergi açılışında konuştu. Türkiye'nin Kıbrıs'ı işgal etmesinin üzerinden 50 yıl geçtiğini belirten Christodoulides, Mağusa'nın hâlâ sabırla eski sakinlerinin dönüşünü beklediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, konuşmasında Türkiye'nin 1974’te Kıbrıs’taki uygulamalarının yasa dışı olduğunu ve Avrupa Birliği vatandaşları olan Kıbrıslıların insan haklarını ihlâl ettiğini vurguladı.

İşgalin yarattığı acı ve anıların hâlâ taze olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, Mağusa'nın dikenli tellerle çevrili olmasına rağmen, sakinlerinin dönüşü için umutla beklediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs halkının anıları yaşatma, işgali sonlandırma ve adayı yeniden birleştirme çabalarına temas etti.

Cumhurbaşkanı, sergideki fotoğraflar ve kayıtların Mağusa'nın geçmişteki canlı hâlini yansıttığını belirtti. Şehrin yağma ve çürümeye maruz kalmasına rağmen, insanların hafızasında hâlâ "Doğu'nun Elması" olarak yaşadığını vurguladı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı