Cumhurbaşkanlığı İnsan Hakları ve Yurt Dışında Yaşayan Kıbrıslılardan sorumlu Komiseri Anna Aristotelous, kayıp kişilerle ilgili bilgi verenlere ulaşma prosedürün değiştirilmesi bilgi akışını artırdığını ve olumlu sonuçlar alındığını söyledi.

Bu hafta Lefkoşa'da gerçekleşen Yurt Dışında Yaşayan Kıbrıslılar Federasyonu (POMAK) ve “Kıbrıs İçin Adalet Dünya Koordinasyon Komitesi” (PSEKA) ile POMAK gençlik kollu, NEPOMAK’ın 2024 Konferansında konuşan Aristotelous, bundan dolayı bir ayda toplam altı kişinin akıbetinin belirlendiğini söyledi.

Verilere değinen Anna Aristotelous, 1619 kayıp kişiden 619’nun kadın ve çocuk dâhil sivil  olduğunu 1000 kişinin ise asker olduğunu söyledi. Bunlardan %51’nin akıbetinin belirlendiğini %49’unun ya da 776’sının hâlâ daha kayıp kişiler listesinde bulunduğunu ifade eden Aristotelous, Türk istilâ ve işgali sırasında kayıp olan 776 kayıptan  118’inin kadın olduğunu ve bunlardan 26’sının akıbetinin belirlendiğini söyledi.

Aristotelous, bu yıl 21 kişinin akıbetinin belirlendiğini de belirtti.

Aristotelous, kayıp kişiler arasında 36 çocuk da bulunduğunu; 20’sinin akıbetinin belirlendiğini ifade ederek en küçüğü 6 aylık en büyüğü ise 17 yaşında olduğunu söyledi.

İnsan Hakları ve Yurt Dışında Yaşayan Kıbrıslılardan sorumlu Komiser Aristotelous, son olarak, Türk işgali altında ikamet eden Kıbrıslı Rum ve Maronitlerin sayısının 331 olduğunu ve yeniden yerleştirilen kişilerin sayısının ise 360 olduğunu ifade etti.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı