Kıbrıs Otelciler Birliği Başkanı Thanos Michaelides, turizm sezonunun uzatılması ve yıl boyunca faaliyet gösteren otel birimlerinin sayısının artırılması gerektiğini, Kıbrıs'ın bu yıl turizm sezonunda yaklaşık 30.000 turist kaybı ve 25 milyon avro dolayında kayıp yaşadığının tahmin edildiğini söyledi.

Michaelides, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, bunun iş gücü piyasasındaki mevsimselliği azaltırken ticaret ve devlet gelirlerini artıracağını, aynı zamanda turizm endüstrisindeki çalışanlar için yaratılacak istikrarın daha fazla kişiyi harekete geçirip turizmle ilgili mesleklerle ilgilenmesini sağlayacağını bildirdi.

Thanos Michaelides, aynı derecede önemli bir zorluğun da insan kaynaklarındaki yetersizlik olduğuna dikkat çekti; gösterge olarak turizm sektörünün yaklaşık 53.000 kişiyi istihdam ettiğini, bunun da Kıbrıs'ın istihdam edilen nüfusunun %11'ine tekabül ettiğini anlattı.

Bu kişiler arasında şefler, BT uzmanları, avukatlar, muhasebeciler, mühendisler, garsonlar vb teknik ve akademik becerilere sahip çok sayıda profesyonel bulunduğunu belirten Michaelides, tüm bu profesyonellerin istihdam edilmesinin sektörü çok önemli kıldığını, ilerlemenin ekonomi ve dünya üzerinde geniş bir etkisi olduğunu kaydetti.

Bu yılki zorluklardan da söz eden Michaelides, bunların çok sayıda olduğunu ifade etti; “2024, geçen yılla aynı performansı göstermiyor gibi görünüyor ve otellerin yıllık doluluk oranlarının 2023 doluluk oranlarına göre daha düşük olacağı tahmin ediliyor” dedi.

Bu düşüşün temel nedenlerini Orta Doğu’da yaşanan ani kriz, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden kriz, Birleşik Krallık ekonomisindeki yavaşlama, Katolik Paskalya’sının mart ayında olması ve uçuş sayısındaki azalma olarak açıklayan Michaelides, bunun da Kıbrıs’a yaklaşık 150.000 kişiden daha az turist gelmesi demek olduğunu vurguladı.

Ayrıca haziran ayının başında Almanya'nın üçüncü büyük tur operatörünün iflas ettiğini hatırlatan Thanos Michaelides, sonuç olarak Kıbrıs'ın turizm sektörünün bu sezonda yaklaşık 30.000 turist ve tahminen 25 milyon avroluk maddi kayıp yaşadığını bildirdi.

Kıbrıs'ın birçok potansiyel turist pazarına sınırlı erişiminin büyük bir zorluk olduğuna işaret eden Michaelides, “Endüstrimizin büyük ölçüde Birleşik Krallık pazarına bağımlı olduğu yaygın olarak biliniyor. Kıbrıs'ın Almanya gibi önemli Orta Avrupa pazarlarında görünürlüğü düşüktür ve belki de dünyanın en önemli turizm pazarı olan ABD’de neredeyse hiç görünürlüğü yoktur” şeklinde konuştu.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı