Araştırma, Yenilik ve Dijital Politika Müsteşarlığı, Avrupa Komisyonu’nun üyelerinin dijital olgunluğu ve Avrupa'nın Dijital On Yıl politika programının hedeflerinin uygulanmasını değerlendiren yıllık raporunun sonuçlarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta çok yüksek kapasiteli ağların (VHCN) kapsamının 2023’te %77,1’e ulaştığını bildirdi.

Müsteşarlığın açıklamasında, Kıbrıs’ın yıllık raporda önemli ilerleme kaydettiğine dikkat çekti. Açıklamada, “Ülkemiz bir dizi göstergede istikrarlı bir yükseliş eğiliminde olup en yüksek artış gigabit bağlantı alt yapısının geliştirilmesinde ve iş gücü piyasasında uzmanlaşmış Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) yüzdesinde meydana geldi” denildi.

VHCN kapsamının 2023 yılında 2022’ye göre %28,5 artışla %77,1’e ulaştığı, Kıbrıs’ın ise özel alanlar dışındaki alanlarda ağların genişletilmesine yönelik devlet sübvansiyonları yoluyla 2025 sonuna kadar %100 hedefine ulaşmasının beklendiği belirtilen raporda, Kıbrıs'ın 5G mobil ağları açısından hâlihazırda %100 kapsamayı elde ettiği ve Avrupa'nın 2030 hedefine yedi yıl önce ulaştığı da belirtildi.

BİT uzmanlarının yüzdesindeki artışa ilişkin sonuçlar da özellikle cesaret verici oldu. Bu oran, %4,8 olan Avrupa ortalamasını aşarak şu anda %5,4 seviyesinde bulunuyor.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı