Kıbrıs Turist İşletmeleri Birliği (STEK), enflasyon dikkate alındığında son yıllarda turizmden elde edilen gelirin önceki on yıllara göre azaldığını vurguladı.

Perşembe günü düzenlenen toplantıda gazetecilere turizmle ilgili veriler sunan Birlik, turizmle ilgili sorunları ve uzun vadeli sorunlara yönelik stratejik plan önerilerini anlattı.

Birlik Genel Müdürü Chrysemili Psilogeni, turizm sektörünün yerel ekonomiye katkısının doruğa ulaştığı 2001 yılına göre enflasyon dikkate alındığında elde edilen gelirin azaldığını gösteren verileri açıkladı

Verilere göre 2001 yılında 2,7 milyon turist adaya geldi ve gelir 2 milyar avroya ulaştı. 2023’te ise gelen turist sayısı 3,8 milyon , gelir ise 2,9 milyar avro oldu.

Birlik toplantıda turizm sorunlarına ilişkin görüşlerini ve uzun vadeli sorunlara yönelik stratejik plan önerilerini anlattı.

Psilogeni ayrıca Kıbrıs’ın zaman içinde belirli pazarlara olan yüksek bağımlılığına da dikkat çekti. 2001 yılında turistlerin %50'den fazlasının Kıbrıs'a Birleşik Krallık’tan geldiğini kaydetti.

Verilere göre ülkeye gelenler bakımından rekor bir yıl olan 2019’da turistlerin yarısından fazlası Birleşik Krallık  ve Rusya’dan (%33-%17), 2023’te ise Birleşik Krallık  ve İsrail’den (%35-%11) geldi.

STEK, sunulan verilere göre, kış aylarında kapalı olan ve yıl boyunca 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerin brüt doluluk oranının %56,6 (2023) olması nedeniyle kış aylarında turizm ürününü genişletmenin öneminin altını da çizdi, yaz aylarında doluluk oranının %82’ye ulaştığını, kış aylarında bu oranın %17 ile sınırlı kaldığını bildirdi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı