Kıbrıs İşçi Federasyonu PEO Yürütme Kurulu, çarşamba günü gerçekleştirdiği toplantıda ekonominin farklı sektörlerini kapsayan toplu iş sözleşmelerinde yapılan yenilenen sözleşmeleri değerlendirdi. Buna göre, yenilenen sözleşmelerde yıllık %2,5'in üzerinde ücret artışları sağlandı. Ayrıca, ihtiyat sandıkları ve sosyal yardım fonlarında iyileştirmeler yapıldı. Çalışma saatlerinde de düzenlemeler gerçekleştirildi. Bunların yanı sıra, babalık ve ebeveyn izinleri için çalışanlara tam tazminat ödenmesi kararlaştırıldı.

Yürütme Konseyi yaptığı açıklamada, hükûmetin her çalışanın insana yakışır çalışma koşullarına sahip olma hakkını destekleyecek tedbirler alması gerektiği görüşünü dile getirdi.

PEO, asgari ücretle çalışan işçilerin haklarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu kapsamda Otomatik Fiyat Endeksi Ayarlaması (ATA), 13. maaş ve saatlik asgarî ücret oranı gibi temel hakların sağlanmasının önemli olduğunu belirtiyor.

Öte yandan PEO, hükûmetten Avrupa Birliği direktiflerine uyum sağlama yükümlülüğü çerçevesinde, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçi sayısını artırmaya yönelik bir eylem planı hazırlamasını ve bunu üçlü sosyal diyalog mekanizmasına sunmasını talep ediyor.

Toplu sözleşmelerin yenilenmesiyle ilgili olarak PEO, sonuçların, örgütlenme ve toplu pazarlık yoluyla işçilerin ücretlerini ve çalışma koşullarını iyileştirebildiklerini doğruladığını kaydediyor.

Ayrıca, halen askıda olan toplu sözleşmelerin yenilenmesinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanması gerektiğini de not ediyor.

PEO Yürütme Kurulu, iş gücünü kuralsızlaştırma politikalarının ve çok sayıda işverenin işçilerin sendikalarda örgütlenme hakkını tanımayı reddetmesinin binlerce işçinin ücret ve istihdam koşullarının kötüleşmesine ve toplu sözleşmelerin kapsamının daralmasına yol açtığını da vurguluyor.

Son olarak, PEO Yürütme Kurulu işçileri sendikaların yanında yer almaya ve "birlikte daha iyi ücretler, daha iyi çalışma koşulları talep edebilmek için" örgütlenmeye çağırıyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı