Kıbrıs Amatör Atletizm Birliği tarafından, perşembe günü, Kıbrıs Atletizminin Yunanistan renkleri altındaki tarihçesine ve 1984'ten 1996'ya kadar Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kıbrıs Amatör Atletizm Birliği bayrağı altında yapılan organizasyonları anan bir sunum yapıldı.

Birlikten yapılan duyuruda belirtildiği üzere, Kıbrıs atletizmi 90 yılı aşkın bir süredir Yunan Atletizm Federasyonu Kıbrıs'ın Yerel Komitesi olarak Yunan Jimnastik Spor Kulüpleri Birliğine bağlıydı. Ancak 1983 yılında sözde devletin ilan edilmesi ve Kıbrıslı Türklerin Uluslararası Federasyon'a bağımsız bir atletizm federasyonu kaydettirme riski nedeniyle, Kıbrıs Cumhuriyeti ile istişare halinde Kıbrıs Amatör Atletizm Federasyonunu kurmaya ve derhal Uluslararası Federasyona bağlanmaya karar veren Yunan Atletizm Federasyonunun cevabını getirdi.

Sonuç olarak, 1983 yılında altı (6) Jimnastik Kulübü tarafından Cleanthi Georgiades'in ilk Başkanı olduğu Kıbrıs Amatör Atletizm Birliği kurulmasının ardından, 1 Ağustos 1984 tarihinde Los Angeles Olimpiyat Oyunları çerçevesinde Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (o zamanki adıyla IAAF) tarafından resmî olarak tanındı.

Kıbrıs atletizmi, 1896'dan 1980'e kadar Olimpiyat Oyunlarında Yunanistan'ı toplamda 20 kez 14 sporcuyla temsil etmişti.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı