Yaz mevsimi ve kıyı bölgelerindeki yüzücü sayısının artması nedeniyle Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanlığı, halkı plajları ve deniz çevresini temiz tutmaya davet etti.

Bakanlık, deniz çöplerinin %70-80'inin karasal kaynaklardan doğrudan karaya atılması yoluyla geldiğinin tahmin edildiğini hatırlatıyor. Ayrıca plastik atıkların, atıkların büyük bir bölümünü oluşturduğunu ve sadece miktarlarından değil, aynı zamanda özelliklerinden dolayı deniz çevresi için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor. Deniz ortamında plastik atıkların balık ağları, plastik torbalar ve plastik paketleme halkaları gibi birçok farklı formda bulunduğunu ve deniz canlılarını tuzağa düşürebileceğini veya öldürebileceğini belirtiyor. Bakanlık ayrıca, deniz türlerinin yaralanma ve ölümlerinin büyük ölçüde denize atılan çöplerle ilgili olduğunu da hatırlatıyor.

Bakanlık, Kıbrıs'ın son yıllarda Avrupa'nın en temiz yüzme sularına sahip ülkelerinden biri olduğunu ifade ediyor. Bunun, Natura 2000 deniz alanlarının ve deniz ve kıyı biyoçeşitliliğinin korunması, tek kullanımlık plastiklerin azaltılması, atık yönetimi ve sıfır atık (Zero Waste) hedefine ulaşılması için Bakanlığın eylemleri ve politikaları sayesinde elde edildiğini vurguluyor. Ayrıca, ilgili kurumların ve vatandaşların sürekli tetikte olmasının da bu başarıda payı olduğunu ekliyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı