Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Maria Panayiotou, Avrupa Birliğinin (AB) Ortak Tarım Politikasının güçlendirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Gayriresmî bakanlar toplantısı, rekabetçi, krize dayanıklı, sürdürülebilir ve çiftçi dostu bir tarım oluşturma amacıyla Ortak Tarım Politikasının (OTP) geleceğine odaklandı. Toplantıda 2027’den sonra Ortak Tarım Politikasının temel öncelikleri ele alındı.

Kıbrıs Enformasyon Dairesinin (PIO) basın açıklamasına göre, 8-10 Eylül tarihlerinde Budapeşte'de düzenlenen AB Tarım Bakanları gayriresmî Bakanlar Konseyi toplantısında konuşan Maria Panayiotou, Avrupa çiftçilerinin tarımda sürdürülebilirliğini, rekabet gücünü ve gıda güvenliğini sağlamak için Ortak Tarım Politikasının devam ettirilmesinin ve geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Tarım Bakanı, Ortak Tarım Politikasını çiftçiler için daha verimli ve yönetilebilir hâle getirmek amacıyla uygulanmasıyla ilişkili bürokrasiyi basitleştirme ve azaltma ihtiyacına işaret etti; iklim değişikliği ve kriz yönetimi gibi yeni zorluklara yanıt verebilmek için üye devletlerin Ortak Tarım Politikasının stratejik hedeflerini tanımlama ve uyarlama konusunda esnekliğe ihtiyaç duyduğu söyledi.

Panayiotou ayrıca mevcut ve yeni araçlarla küçük ve orta ölçekli çiftçileri desteklemenin yanı sıra birincil sektör için bir kriz yönetim fonu sağlanmasının gerekliliğinin altını çizdi.

Maria Panayiotou, üye devletlerin yerel özellikleri ve karşılaştıkları zorlukları ele almak için daha hızlı ve basitleştirilmiş prosedürlere sahip daha esnek bir kriz yönetim sistemine ihtiyaç duyulduğunu, acil durumlarla tarımsal rezervi artırmanın önemini kaydetti.

Tarım Bakanı, birincil sektörü gençler için daha çekici hâle getirmede gelirlerin adil ve istikrarlı olmasını sağlamanın, hava koşulları gibi öngörülemeyen dışsal faktörlerin etkisini mümkün olduğunca azaltmanın gerekli olduğunu belirtti.

Panayiotou, yakın zamanda Kıbrıs’ta düzenlenen bakanlar zirvesinin ardından MED9 tarafından kabul edilen ve bütünsel bir yaklaşıma duyulan ihtiyaç üzerine odaklanan görüşlerden söz etti; bu bütünsel yaklaşımın, birincil sektörde su bulunabilirliği ve su kıtlığı için tüm yasal süreçlerde sinerji ve tutarlılık sağlamayı amaçladığını ifade etti.

Tarım Bakanı Panayiotou son olarak, kuraklık tehdidinin, Ortak Tarım Politikası sınırları içinde veya dışında, hem yenilik ve teknolojiyi teşvik etme hem de yatırım, siyasi irade ve iş birliği açısından Avrupa düzeyinde kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiğini anlattı.

KHA-PIO/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı