Kıbrıs Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, pazartesi günü Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirdikleri görüşmede, Ermenistan-Kıbrıs ilişkilerini, Kıbrıs sorununu, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki normalleşme sürecini ve Ermenistan-Avrupa Birliği ilişkilerini ele aldılar. İki Bakan, iki ülkenin başkentlerinde kalıcı diplomatik misyonların açılacağını duyurdu.

İki Bakanın ortak açıklamalarından önce, Ermenistan Dışişleri Bakanı Şeref Defterini imzaladı, iki Bakan baş başa bir görüşme gerçekleştirdi ve ardından iki heyet arasında genişletilmiş görüşmeler yapıldı.

Kombos, yaptığı açıklamada, "iki ülke ve halklarımız arasındaki güçlü ikili ilişkilerin" bir kez daha teyit edildiğini belirterek, bir dizi konuda çok verimli bir görüşme gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kombos, ikili düzeyde Kıbrıs ve Ermenistan'da diplomatik misyonların açılmasının planlandığını belirterek, bunun "özellikle ekonomi ve yatırımlar olmak üzere iş birliğinin ve bağların daha da derinleşmesini kolaylaştıracağını ve elbette hâlihazırda var olan halklar arası temasları genişleteceğini" söyledi.

Kıbrıs'taki Ermeni toplumunun Kıbrıs toplumunun çok değerli bir parçası ve unsuru olduğunu vurgulayan Kombos, "tarihi bağlarımızı canlı tutmak, ortak mirasımızı güçlü kılmak ve elbette siyasi yakınlaşmamızı güçlendirmek için bir katalizör görevi gördüğünü" kaydetti.

Dışişleri Bakanı, Ermeni mevkidaşını Kıbrıs sorununun son gelişmeleri hakkında bilgilendirdiğini belirterek, "Kıbrıs Cumhuriyeti, Ermenistan'ın Kıbrıs sorununda istikrarlı bir şekilde benimsediği ilkeli tutumundan son derece memnundur" dedi.

Kombos, Kıbrıs'ın Ermenistan ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin derinleşmesini güçlü bir şekilde desteklediğini ve teşvik ettiğini belirterek, "son dönemdeki iki gelişmeyi, Ermenistan'a destek olmak için Avrupa Barış Fonu (European Peace Facility) kapsamında sağlanan yardımı ve ikinci olarak Avrupa Birliği ile Ermenistan arasında vize serbestisi diyaloğunun başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Bunların çok önemli adımlar olduğunu belirten Kombos, Ermeni mevkidaşına hitaben, "tam desteğimize sahip olduğunuzdan emin olabilirsiniz" diye konuştu.

Kombos, "Ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Ermenistan'ın dost bir ülke, sınanan bir müttefik ülke olduğu ve tam ve koşulsuz desteğimize sahip olduğu yönündeki tutumunu da yineledim. Bu, uluslararası toplumun değerlerine dayanan ilkeli bir duruştur. Egemenliğe ve toprak bütünlüğüne saygı bir seçenek değil, tüm koşul ve durumlarda herkes için bir yükümlülüktür" dedi.

Ermenistan Dışişleri Bakanı, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecini görüştüklerini ve "diplomasi ve diyaloğun her türlü anlaşmazlığın çözümünde tek yol olduğunu" vurgulayarak, "diyaloğun nasıl yürütüleceğinin zorlayıcı taktiklerle dikte edilemeyeceğini" kaydetti. Egemenliğe ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini belirterek, "bunun müzakere konusu olamayacağını" vurguladı.

Ermenistan Dışişleri Bakanı, Ermenistan'ın Kıbrıs Cumhuriyeti'ne olan dayanışmasını dile getirdiğini ve BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları ve uluslararası hukuk uyarınca Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulma çabalarını desteklediğini belirtti. "Taahhüdümüz, Güney Kafkasya'daki daha geniş bölgemizde kalıcı bir barış kurma vizyonumuza da yansıyor" dedi.

Kıbrıs-Ermenistan ilişkilerinin "başkentlerimizde kalıcı diplomatik misyonların varlığının artık bir zorunluluk olduğu" bir noktaya ulaştığını belirterek, Ermenistan ve Kıbrıs'ın önümüzdeki aylarda başkentlerinde karşılıklı olarak büyükelçilik açacaklarını duyurdu.

Ayrıca, son bir yılda iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığına dikkat çekerek, olumlu ivmenin devam etmesi gerektiği inancını dile getirdi.

Ermenistan'ın Avrupa Birliği ile ortaklığı hakkında konuşan Bakan, "bu, Avrupa Birliği Konseyi'nin 27 Temmuz'da aldığı, yani Ermenistan ile vize serbestisi diyaloğunun başlatılması ve Avrupa Barış Fonu kapsamında ülkemize yardım sağlanması yönündeki dönüm noktası niteliğindeki kararların ardından bir Avrupa Birliği üyesi ülkeye yaptığım ilk ziyaret" dedi.

"Şu anda, Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi derinleştirme konusunda önemli bir sürecin ortasındayız. Yeni bir ortaklık gündemimiz var" dedi.

Ayrıca, Kıbrıs ve Ermenistan'ı çevreleyen bölgesel gelişmeler ve genel durumun da ele alındığını belirterek, "ortak zorlukların üstesinden gelme ihtiyacı nedeniyle ortaklığımızın, dostluğumuzun ve iş birliğimizin daha güçlü hâle geldiği açıktır" dedi.

Ermenistan'ın barış ve istikrara bağlı olduğunu vurgulayan Bakan, Kıbrıs'a Dağlık Karabağ'dan zorla göç ettirilen Ermeni halkına sağladığı yardım için teşekkür etti.

Kıbrıslı mevkidaşına, diğer hususların yanı sıra, 1991 Almatı Deklarasyonu temelinde toprak bütünlüğünün karşılıklı tanınmasını öngören Azerbaycan ile bir barış anlaşması imzalanmasının önemi ve aynı Deklarasyon temelinde sınır belirleme sürecinin devamının ve dolayısıyla 1991 sınır hattının güvence altına alınmasının önemi hakkında bilgi verdiğini de sözlerine ekledi.

"Bence bu pozisyon açık ve tutarlı, ancak bunun ötesinde, henüz yanıt almadığımız ve hâlâ cevapsız kalan sınır olaylarıyla ilgili mekanizmaların oluşturulması ve silahların kontrolü konusundaki önerilerimizle daha da geliştirildi."

Konuk diplomat, ikili ilişkilerdeki tarihî ivmenin, tüm bölgenin ekonomik kalkınması ve refahı için daha iyi bir geleceğe hazırlanmak için kullanılması gerektiği inancını dile getirdi.

KHA/ZS/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı