Hükûmet, Larnaka marinası ve çevresini iyileştirmek için 30 milyon avronun üzerinde olduğu tahmin edilen yeni projelerini açıkladı; şehrin yerel paydaşlarının önerilerini dikkate alarak Larnaka limanı ve marinasının ortak geliştirilmesinden vazgeçti.

Ulaştırma, İletişim ve Bayındırlık Bakanı Alexis Vafeades, perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, liman ve marinanın genişletilmesi projelerinin uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar ve yatırımcı ilgisinin sorgulanması sonrasında daha sonraki bir aşamaya erteleneceğini duyurdu.

Kararlar, Kition Ocean Holdings'in liman ve marinanın ortak geliştirilmesi için 1,2 milyar avro tutarındaki bir sözleşmeyi mayıs ayı sonlarında feshetmesinin ardından alındı ​​ve bu, 2010 ve 2015'ten sonra böyle bir hibe projesinin üçüncü başarısızlığı oldu.

Hükûmet ve yerel paydaşlar, iki projeye ayrı ayrı devam etmenin kıyı şehri için geliştirme projelerini hızlandıracağı üzerinde görüş birliğine vardı.

Vafeades, sözleşmenin feshedilmesinin Larnaka şehrini bu projelerden mahrum bırakmaması gerektiğini, bir sonraki adımlara ilişkin kararlarında projelerin mümkün olan en kısa sürede uygulanmasını dikkate almaları gerektiğine işaret etti.

Ulaştırma Bakanı, Larnaka Belediyesi ile iş birliği içinde sözleşme makamı olarak hareket edecek olan Bakanlık tarafından ihalelerin açılacağı tahmini değeri 25 ila 30 milyon avro olan projeleri duyurdu.

Projeler arasında 25.000 metrekarelik marinanın girişinin taranması, deniz bölgesinin iyileştirilmesi, korunan rıhtımın iyileştirilmesinin tamamlanması ve yat kaldırma, bakım ve servis için yeni bir alan yer alıyor. Projeler, marina yönetimi, devlet hizmetleri, rekreasyon alanlarını da barındıracak olan yeni bir Larnaka Yat Kulübünün inşasını da içeriyor.

Projeler arasında halka rekreasyon için marina alanlarına ve Yat Kulübüne erişim sağlarken peyzaj düzenlemesi ve yeşil alanların oluşturulması yer alıyor. Marinanın yenilenmesi için yapılan çalışmaların Eylül 2026'da mimari yarışmanın Aralık 2027'de başlatılacağı, Yat Kulübü'nün ise Aralık 2026'da tamamlanacağı tahmin ediliyor. Peyzaj çalışmalarının ise Eylül 2026'da tamamlanacağı düşünülüyor.

Larnaka Limanı ve marinanın genişletilmesi konusunda Vafeades, Bakanlığın Larnaka paydaşlarıyla, uzmanların yapacağı bir çalışmanın ardından bunun daha sonraki bir aşamaya bırakılması gerektiği konusunda görüş birliği içinde olduğunu, limanın ise esas olarak bir yolcu gemisi limanı olarak hizmet vermeye devam edeceğini söyledi.

Ulaştırma Bakanı geliştirmenin hem Kıbrıs'ta hem de yurt dışında yatırımcı ilgisinin soruşturulmasının ardından üç ayı geçmemesi beklenen kısa bir istişare sürecinin ardından kamu-özel ortaklığı olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini ve ardından uzman bir çalışma yapılacağını kaydetti.

Vafeades, “Devletin ihtiyaçları yeniden gözden geçirilmelidir. Yirmi yıl ve daha fazla bir süre sonra nerede durduğumuza bakmamız, ülkenin bugün neye ihtiyacı olduğunu değerlendirmemiz gerekiyor. Bu yüzden, iki projeyi ayrı ayrı incelemek, ayrı ayrı uygulamak ve sadece Larnaka’nın değil, ülkenin de ihtiyaçlarına hizmet etmek için zaman tanımak amacıyla ikisini (projeyi) ayırdığımızı söylüyoruz” şeklinde konuştu.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı