Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı Dr. Athena Michaelidou, “Bugün ülkemiz için bir dönüm noktasıdır, çünkü Kıbrıs, Avrupa Okulları kurumunun Başkanlığını ilk kez üstleniyor” açıklamasını yaptı.

Avrupa Okulları, otuz binden fazla öğrencisi ile Avrupa Birliği üye devletlerinde çok dilli ve çok kültürlü eğitim sağlayan uluslararası bir sistem olarak öne çıkıyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Avrupa Okulları Başkanlığını üstlenmesiyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Michaelidou, Avrupa Okulları'nı yöneten organın Yüksek Konsey olduğunu ve bu konseyin pedagojik, idari ve malî konularda kararlar aldığını kaydetti. Bakan, üye devletlerin Eğitim Bakanları veya temsilcileri ile Avrupa Komisyonu temsilcilerinin bu konseyde yer aldığına dikkat çekti. Konsey Başkanlığı, her eğitim yılı için Avrupa Birliği üye devletlerinden birine veriliyor.

Michaelidou, Kıbrıs'ın 2024-2025 eğitim yılında Konseye başkanlık edeceğini vurguladı. Ayrıca, yaklaşık altı hafta önce, 21 Haziran 2024'te Lefkoşa'da Başkanlık devir teslim töreninin gerçekleştiğini belirtti.

"Başkanlık dönemimizde, destekleyici, kapsayıcı ve güvenli bir okul topluluğu inşa etmek, öğretmenlerin çalışma ortamının kalitesini ve refah düzeyini artırmak, ayrıca eğitimi sürdürülebilir kalkınma için önemli bir araç olarak kullanmak gibi temel hedeflerin gerçekleştirilmesine odaklanacağız. Aynı zamanda, sistemin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ortaya çıkabilecek tüm idarî sorunlara yanıt vereceğiz" diyen Michaelidou, geçtiğimiz mayıs ayında Bakanlar Konseyi çerçevesinde “Brüksel III” Avrupa Okulu'na gerçekleştirdiği ziyareti anımsattı. Bakan, buranın Yunanca dil bölümü olan Avrupa Okullarından biri olduğunu ifade etti. “Ziyaretim, bu okulların sunduğu eşsiz eğitim ortamını ve özellikle çok kültürlü ve çok dilli yapısını yakından gözlemleme fırsatı sağladı. Kıbrıs Cumhuriyeti şu anda Avrupa Okulları'nda görev yapan üç öğretmen bulunduruyor ve gelecek eğitim yılında bu sayı beşe yükselebiir”dedi.

Michaelidou, geçen nisan ayında İtalya'nın Parma kentinde gerçekleştirilen üç günlük Konsey toplantısında, kurumun geleceği ile ilgili önemli kararlar alındığını ifade ederek şunları kaydetti: "Avrupa Okulları öğretmenleri için ilk forum düzenlendi; bu yenilikçi girişimi Kıbrıs Dönem Başkanlığı süresince sürdürmeyi umuyoruz. Bu bağlamda, önümüzdeki nisan ayında Kıbrıs'ta ikinci benzer forumu ve Yüksek Konseyin bir sonraki toplantısını gerçekleştireceğiz".

Bakan, Kıbrıs'ta bir Avrupa Okulu kurulma olasılığının da değerlendirildiğini ekledi.

Basın toplantısında, Kıbrıs'ın Avrupa Okulları Başkanlığı logosu tanıtıldı. Kıbrıs Cumhuriyeti Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanlığı Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Ofisi Müdürü, Kıbrıs Başkanlığı süresince Yüksek Konseye başkanlık edecek.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı