Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (UNFICYP) Sözcüsü Aleem Siddique, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, son günlerde hükûmet kontrolündeki bölgelerde yakalanan sığınmacıların Birleşmiş Milletlerin (BM) itirazlarına rağmen Kıbrıs Polisi tarafından ara bölgeye nakledildiğini söyledi.

Siddique, KHA tarafından Kıbrıs'a gelen son düzensiz göçmenler hakkındaki yorumu sorulduğunda, “Son günlerde düzinelerce sığınmacı durduruldu ve sığınma prosedürlerine erişimleri engellendi, bunların çoğu hükûmet kontrolündeki bölgede durduruldu ve hem UNIFCYP hem de UNHCR'nin itirazlarına rağmen Kıbrıs Polisi tarafından BM tampon bölgesine nakledildi ” dedi.

” Biz sınır muhafızları değiliz” şeklinde konuşan Aleem Siddique, durumun acil girişim gerektirdiğini, bu kişilerin ara bölge içinde mahsur bırakılamayacağını, bu kişilerin vahim insani koşullarla karşı karşıya olduklarını belirtti.

Sığınmacı prosedürlerine etkili erişimin ve sığınmacılar için yeterli kabul koşullarının uluslararası mülteci hukuku uyarınca bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Siddique, UNFICYP'nin tek bir kişiye bile yer olmadığı için sığınmacıları, diğer sığınmacıların mahsur kaldığı bölge içindeki yerlere nakletmediğini belirtti.

Sözcü, “Çatışma ve zulümden kaçanları koruma konusundaki ortak sorumluluğumuzu yerine getiren sürdürülebilir çözümler bulmak için hükûmet ve diğer paydaşlarla çalışmaya kararlıyız” dedi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı