Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, ulusal soruna uygulanabilir ve yaşayabilir çözüm bulmak için tüm güçleriyle çalışmaktan başka seçenekleri olmadığını ifade etti.

Liopetri kahramanları için pazar günü düzenlenen yıllık ulusal anma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Christodoulides, ülkeyi özgürleştirme ve yeniden birleştirme yükümlülüklerinden geri adım atmadıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, “EOKA mücadelesinin kahramanlık destanının üzerinden neredeyse 70 yıl, acımasız Türk işgalinin üzerinden tam 50 yıl geçti, duygu yüklüyüz, endişelerimiz yoğundur” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, bu devletin ve bu toprakların hükûmeti olarak tarihe, bu toprakların en  görkemli ve özverili mücadelesinin savaşçılarına, bugünün zorluklarına ve modern gerçeklere karşı güçlü bir sorumluluk duygusu hissettiklerini, vatanlarına ve vatandaşlarına olan sözlerine ve görevlerine sadık kalarak kurtuluş mücadeleleri sırasında kahramanların ve savaşçıların örnek ve mirasına sadık kalarak Türk işgali konusunda rahatlayıp uzlaşmaya varamayacaklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı konuşmasına şöyle devam etti:

“Bazı insanlar ne kadar uğraşırsa uğraşsın ne kadar isterse istesin biz unutmuyoruz. Bu toprağı özgürleştirme ve yeniden birleştirme yükümlülüğümüzden vazgeçmedik. Ulusal sorunumuza uygulanabilir ve yaşayabilir bir çözüm bulmak için tüm gücümüzle çalışmaktan başka seçeneğimiz yoktur.”

“Her şekilde ve her araçla, olumsuz koşullara, sürekli kışkırtmalara ve Türk tarafının olumsuz tutumuna rağmen yolu yeniden açmak ve çözüm yoluna girmek için mücadele ediyoruz. Çabalarımızdan vazgeçemeyiz, vazgeçmemeliyiz.”

“Liopetri’deki dört savaşçının örneği bize rehavete yer bırakmıyor. Bizi yargılıyorlar, bize rehberlik ediyorlar ve ülkemizin kurtuluşu ve yeniden birleşmesi için çabadan vazgeçmememizi istiyorlar. Bize değerlerini, vatanseverlik ve mücadele ruhunun erdemlerini vurguluyorlar, bu ülkeye karşı yükümlülüklerimizi hatırlatıyorlar.”

“Benim güçlü bir inancım var. Çocuklarımıza ve yeni nesillere EOKA’yı, Liopetrili Achironas’ı, bugün Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığı için hayatlarını veren herkesin mücadelelerini ve fedakârlıklarını anlatma yükümlülüğümüz ve görevimiz var.”

“Çünkü erdem ve cesaret, derin bilgi, her şeyden önce kendinizin yani gerçek tarihinizin bilgisini gerektirir. Bu, Kıbrıs sorununu çözme çabalarına hiçbir şekilde ters düşmez çünkü olası bir çözümün uygulanabilirliği büyük ölçüde her bireyin tarihsel kimliğine saygıdan geçer ve kesinlikle kendini ortadan kaldırmaktan geçmez.”

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı