Yunanistan Dışişleri Bakanı George Gerapetritis, Kıbrıs sorununda girişim ve ataletin olmayışının, Türkiye'nin iki devletli çözüm ve egemen eşitlik gibi daha uç pozisyonlar ifade etmesine yol açtığını; bunun Yunan ve Rum taraflarınca kabul edilemez olduğunu belirtti.

Böyle bir çözümün sadece bundan hoşlanmadıkları için değil esas olarak kararların öngördüğü uluslararası hukukun çerçevesinin dışında olduğu için kabul edilmez olduğunu ifade eden Bakan, “Bu yüzden böyle bir şeyi tartışmıyoruz. Uluslararası hukukun çerçevesi içinde olan bir çözümü tartışıyoruz. Yeni bir ivme kazandıracak bir çözümü tartışıyoruz. Geçmişteki unsurlar, muhtemelen Crans Montana'daki unsurlar kullanılacaktır ancak umarım daha büyük bir ivme kazandıracak yeni unsurlar da eklenecek” şeklinde konuştu.

George Gerapetritis, Yunanistan ve Türkiye arasındaki mevcut iyi iletişim havasının önemli, iyi bir Yunan-Türk ilişkilerinin Kıbrıs için yalnızca olumlu olduğunu kaydetti; “Bu yüzden daha kapsamlı bir şekilde tartışabilmek için bir fırsat penceresi olduğunu düşünüyorum. Ve önümüzdeki dönemin Kıbrıs sorunu için son derece kritik ve önemli olacağı konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içindeyim” dedi.

Bu arka plana karşı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguín Cuellar'ın atanmasının Kıbrıs sorununun BM'nin önemli bir önceliği hâline geldiği gerçeğini yansıttığı görüşünü ifade eden  Gerapetritis, Birleşmiş Milletlerin üst düzey yetkilileriyle, yakın iş birliği içinde olduklarını, Kıbrıs hükûmetiyle sürekli iletişim hâlinde olduğunu, böylelikle Güvenlik Konseyi'nin iki bölgeli iki toplumlu federasyon hakkındaki kararları çerçevesinde, adanın yeniden birleşmesine yol açacak diyaloğu yeniden başlatılabileceğini düşündüğünü belirtti.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı