Kıbrıs'ta 2023'ün ikinci yarısında nakit dışı işlemlerin değeri, bir önceki yıla göre %12 artarak 129 milyar avroya ulaştı. Bu dönemde toplam 152 milyon işlem gerçekleşti ve işlem sayısında da %15'lik bir artış kaydedildi. Bu oranlar, Avro Bölgesi'ndeki düşüş eğiliminin aksine (-%7 ve +%7) dikkat çekici bir büyümeyi temsil ediyor.

Kıbrıs Merkez Bankası tarafından ilk kez açıklanan Ödeme İstatistiklerine göre, kredi kartı transferlerinin değeri %13 artarak 106 milyar avroya yükseldi. Doğrudan borçlandırma işlemlerinin değeri ise 2023'ün ikinci yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %4'lük sınırsız bir artışla 2 milyar avroya ulaştı. Kartlı ödemelerin değeri yaklaşık %14 artarak 7 milyar avroya ulaşırken, elektronik para ile yapılan ödemelerin değeri aynı dönemde 3 milyar avro civarında sabit kaldı.

Çeklerin değeri ise 11 milyar avroda sabit kaldı.

Toplam işlem değerinin %83'ünü oluşturan kredi kartı transferleri, Kıbrıs'taki en popüler ödeme yöntemi olmaya devam ediyor. Çekler ise %8'lik bir payla ikinci sırada yer alarak yerel pazardaki önemli varlığını koruyor.

Kıbrıs'ta 2023'ün ikinci yarısında kredi kartı transferlerinin hacmi %13 artarak 23 milyona yükselirken, doğrudan borçlandırma işlemlerinin hacmi 2022'nin aynı dönemine göre %4 azalarak 8 milyona geriledi.

Kartlı ödemelerin ve elektronik para ile yapılan ödemelerin hacmi %18 artarak sırasıyla 111 milyon ve 5 milyona ulaştı. Çeklerin hacmi %12 azalarak 3 milyona düşerken, havale işlemleri %19 artarak 2 milyona ulaştı.

Yüksek değerli ödemeler çoğunlukla kredi kartı transferleri aracılığıyla gerçekleştiriliyor ve 2023'ün ikinci yarısında toplam işlemlerin %83'ünü oluşturuyor. Çekler ise %8'lik bir payla ikinci sırada yer alarak yerel pazardaki önemini koruyor.

Benzer şekilde Avro Bölgesinde de 2023'ün ikinci yarısında kredi kartı transferleri toplam işlem değerinin %93'ünü oluştururken, en popüler ikinci ödeme yöntemi %5'lik payla doğrudan borçlandırma işlemleri oldu.

Çeklerin Avro Bölgesindeki payının ise aynı dönemde ihmal edilebilir düzeyde kaldığı (%1'den az) belirtilmelidir.

Kıbrıs'ta kartlı ödemelerin internet üzerinden yapılması yönünde fiziksel olarak mağazada bulunmaya kıyasla net bir tercih söz konusu.

Merkez Bankasının dikkat çektiği bir diğer nokta ise, Kıbrıs kartlarıyla yapılan online ödemelerin ortalama değerinin (122 avro) Avro Bölgesi'ndeki en yüksek değerler arasında yer alması.

Kıbrıs kartlarıyla yapılan harcamaların en büyük kısmını ödeme kuruluşlarına yapılan ödemeler ve market/süpermarket harcamaları oluşturuyor. Bu iki kategori, kartlı ödemelerin toplam değerinin sırasıyla %10 ve %9'unu oluşturuyor. İlginç bir şekilde, Kıbrıs kartlarıyla yapılan harcamalarda değer bakımından 8. sırada bahis harcamaları yer alıyor.

Kıbrıs, temassız ödeme teknolojisini etkili bir şekilde destekliyor. ATM'lerin %74'ünden fazlası temassız ödeme özelliği bulunan kartları kabul ederken, Avro Bölgesi'ndeki oran %29 seviyesinde bulunuyor.

2023'ün ikinci yarısında toplam ödeme kartı sayısı %8 artarak 1,9 milyona ulaştı. Bu da her Kıbrıs vatandaşına ortalama 2 ödeme kartı düştüğü anlamına geliyor.

ATM sayısı sabit, para çekme işlemleri 2,4 milyar avro

----------------------------------

Kıbrıs'taki toplam ATM sayısı, 2022'nin ikinci yarısının sonundan (392 ATM) 2023'ün ikinci yarısının sonuna (398 ATM) kadar nispeten sabit kaldı.

Merkez Bankasına göre, ATM'ler Kıbrıs'ta halk için değerli bir self servis aracı olmaya devam ediyor ve 2023'ün ikinci çeyreğinde 2,4 milyar avro değerinde para çekme işlemine konu oldu. Bu rakam, 2022'nin aynı dönemine göre %3'lük sınırlı bir artışı temsil ediyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı