Meclis Başkanı Annita Demetriou, Mağusa Belediyesi heyeti ve yarınki anti-işgal etkinliğine katılacak misafir gruplarıyla yaptığı görüşmede, müzakerelerin kaldığı yerden yeniden başlatılması ve bir adım daha ileriye gidilmesi gerektiğini söyledi. Mağusa Belediye Başkanı, daha önce bir araya geldikleri Cumhurbaşkanı'nın "iyimser mesajlarından" bahsederek, hedefin Mağusa'ya dönüş olduğunu aktardı.

Annita Demetriou, heyete hitaben yaptığı konuşmada, bu yıl Kıbrıs'ın istilâ ve bir bölümünün işgalinin 50. yıl dönümünün "bizi incittiğini, ancak unutmadığımızı, aksine Kıbrıs'ımızı kurtarmak, özgürleştirmek ve yeniden birleştirmek için azim ve istekle zırhlandığımızı" söyledi. Demetriou, "Hayalimizdeki gelecek bu ve ülkemiz buna değer. Temsilciler Meclisi ve siyasi aktörler olarak, gerçekleşmesini beklediğimiz tüm bu şeyler için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

Demetriou, Meclis'in Mağusa Belediyesinin yanında olacağını belirterek, "siyasî görüşlerden bağımsız olarak Kıbrıs sorununun birleştirici olması gereken bir konu olduğunu" sözlerine ekledi. Demetriou, "Netlik, şeffaflık ve hedef odaklılık" ile hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, kendi duruşunun bu olduğunu belirtti.

Meclis Başkanı ayrıca, Kıbrıs sorununun tek taraflı olarak ele alınamayacağını, bölgede yaşananların da dikkate alınması gerektiğini belirterek, bir efsanenin daha çürütüldüğünü söyledi. Demetriou, "Donmuş çatışmalar diye bir şey yok, Gazze örneğinde ve hatta Ukrayna örneğinde, Rusya'nın işgalinden sonra bunu gördük" dedi.

Annita Demetriou, "Durağan kalan ve çözümsüz kalan bir sorun, bir aşamada karşınıza çıkar ve patlar" diyerek, "Kıbrıs'ın böyle kalabileceğini düşünenler, sadece böyle kalmayacağının değil, her geçen yıl işlerin daha da kötüye gittiğinin farkında değiller" ifadelerini kullandı. Demetriou, demografik yapı ve 20-30 yıl sonra Kıbrıs'ın nasıl olacağı, adanın Helen karakterinin nasıl korunacağı konusunda endişelerini dile getirdi. Demetriou, "Biz Kıbrıslı Rumlarız ve başka herhangi birinin milliyetine saygı duyuyoruz" diyerek, Türkiye'nin işgal altındaki topraklardaki yerleşim politikasına değindi. Demetriou, bu nedenle "tek çözümün çözüm" olduğunu söyledi.

Demetriou, Kıbrıs'a ve Kıbrıs sorununa verdiği sürekli destek için orada bulunan Britanya İşçi Partisi'nden yeniden seçilen Milletvekili Roger Gale'e ve "her zaman dayanağımız olan Yunanistan" sözüyle Yunan milletvekillerine teşekkürlerini sundu.

Mağusa Belediye Başkanı Simos İoannou, "Yarın maalesef 50 yıllık acı ve öfkenin yıl dönümü, yarın bir bayram değil, bir anma ve bunu Mağusa'nın savunmasında şehit düşenlere ve bu yıllar içinde aramızdan ayrılanlara borçluyuz" dedi. İoannou, her zaman belediyeyi ve Demetriou'yu kişisel olarak destekleyen Meclise teşekkür etti.

İoannou, sabah saatlerinde heyetin bir araya geldiği Cumhurbaşkanı'ndan iyimser mesajlar aldıklarını belirterek, Mağusa Belediyesi olarak her zaman hükûmetin ve Cumhurbaşkanı'nın yanında olduklarını, çünkü Kıbrıs sorununa "siyasetin girmediğini ve asla girmemesi gerektiğini" söyledi. İoannou, "İşlerin zor olduğunu biliyoruz, ancak buradayız ve Belediye Meclisi olarak kenetlenmiş durumdayız ve tek bir hedefimiz var, o da sevgili şehrimize, kraliçemize geri dönmek. Sadece biz değil, tüm mülteciler evlerine dönsün diye, elimizden gelen her şeyi yapacağız" diyen İoannou, "Elbette işler zor ama son gelişmelerle birlikte tünelin ucunda bir ışık görüneceğini ve arzu ettiğimiz sonuca ulaşabileceğimizi umuyorum" dedi.

İoannou, öğleden sonra Kapodistrias Şehirler Ağı üyeleriyle, Kıbrıs'ta bulunan Yunanistan'dan gelen belediye temsilcilerinin de katılımıyla özel bir toplantı düzenleneceğini belirterek, "Kapodistrias'ın annesinin Mağusa kökenli olması nedeniyle toplantının sembolik olduğunu" söyledi.

Yeniden seçilen Britanya İşçi Partisi Milletvekili Roger Gale, "Cumhurbaşkanı'nın bize müzakerelerin yeniden başlaması için üstlenmeyi umduğu girişimler ışığında, sizi ve hedeflerinizi Britanya parlamentosunda desteklemeye devam etmemiz çok önemli" dedi. Gale, donmuş bir çatışmanın zaman içinde donmuş olmadığı, çözülmezse hareketli bir çatışma olduğu ve şimdi (Kıbrıs sorununa bir çözüm) 50 yıl öncesine göre daha zor olduğu görüşüne katıldı.

Gale, "Bu nedenle sizi ve Cumhurbaşkanınızı elimizden gelen her şekilde destekleyeceğiz ve müzakerelerin yakında yeniden başlamasını umuyoruz" dedi.

Mağusa konusuna değinen Gale, "Varoşa'nın sözde Kuzey Kıbrıs'ın bir parçası hâline gelmesine izin verirsek bunun gerçekten çok tehlikeli olacağını" söyledi. Gale, "Varoşa'nın sadece mevcut durumunu korumakla kalmamalı, aynı zamanda belki de BM himayesinde bir tür güven artırıcı önlemlerin alınabileceği noktaya kadar iyileşmeyi görmeliyiz. Bize gelince, Birleşik Krallık’ta Varoşa kırmızı çizgimizdir ve orada daha fazla aksamaya izin veremeyiz" dedi.

Söz alan Yeni Demokrasi Milletvekili Ioannis Andrianos, 1974 yaralarının hâlâ açık olduğunu, sınır kapılarının, Avrupa'nın son bölünmüş başkentinin, sürekli provokasyonların, Mağusa sembolünün mücadeleye devam etmeleri için kendilerine inat olduğunu söyledi. Andrianos, "Burada, sınırda bulunan Kıbrıs'ta milletimizin kalbi atıyor ve bu kalp atışı, Yunanlı kadınların ve erkeklerin olduğu her yerde yankılanıyor" dedi. Andrianos, Ada bölünmüş kaldığı ve sınır kapıları mültecileri Mağusa'daki, Keryneia'daki ve işgal altındaki her kasaba ve köydeki evlerinden ayırdığı sürece, milletimizin haklarının güçlü bir şekilde savunulması konusundaki kararlılıklarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

SYRIZA Milletvekili Niki Kasimati, Kıbrıs'ın coğrafî yakınlığından öte, Helenizm için taşıdığı öneme vurgu yaparak, Mağusa'nın bu bağlamda sembolik bir değere sahip olduğunu belirtti. Kasimati, 2020 yılından itibaren Türkiye'nin kara ihlalleri ve provokasyonlarında artış yaşandığına dikkat çekerek, bu durumun BM'ye bile meydan okuyarak ve uluslararası toplumun on yıllardır süren müsamahasıyla devam ettiğini ifade etti.

Kasimati'ye göre, Kıbrıs sorunu, bölgedeki en büyük sorun olan "Türk sorununun" bir sonucu.  Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları değerlerini savunanlar, Kıbrıs'ta yaşananların gayrimeşru bir işgalin neticesi olduğunu ve adaletin tesisi için bu temel gerçeğin kabul edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Toplantıya Kapodistrias Şehirler Ağı üyeleri olarak Pire, Nafplion, Aegina ve Korfu belediyelerinin temsilcileri de katılarak, Mağusa Belediyesine ve Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabalara desteklerini dile getirdiler.

Kapodistrias Şehirler Ağının kurucu üyeleri arasında, Ioannis Kapodistrias'ın doğumundan ölümüne kadar yaşamının aşamalarıyla bağlantılı olan Korfu, Aegina, Mağusa, Nafplion ve Koper - Capodistria (Slovenya) belediyeleri yer alıyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı