Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı olan ve 3 Ağustos 1977'de hayatını kaybeden Başpiskopos III. Makarios  için pazar günü Kykkos Manastırı'nda bir anma töreni düzenlendi. Törene Kıbrıs Başpiskoposu Georgios, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Temsilciler Meclisi partilerinin liderleri ve güvenlik güçleri ile kolluk kuvvetleri de dâhil olmak üzere diğer yetkililer katıldı.

Çalışma ve Sosyal Sigorta Bakanı Yiannis Panayiotou, yaptığı konuşmada Makarios'un Kıbrıs üzerindeki önemli etkisini dile getirdi. Panayiotou, Makarios'un Yunan tarihi, Hristiyanlık geleneği ve kültürünü temsil eden evrensel bir figür olduğunu belirtti. Makarios'un uluslararası siyaset ve diplomasinin kısıtlamalarını anladığını ve ideal olanla mümkün olan arasında ayrım yapabildiğini vurguladı.

Panayiotou, Makarios'un self-determinasyon mücadelesinde liderlik etmesi, bağımsızlığı kabul etmesi ve federasyon müzakerelerindeki rolü de dâhil olmak üzere cesur kararlarına dikkat çekti. "Liderlik etmeye, bağımsızlığı kabul etmeye ve federasyonu müzakere etmeye cesaret etti" diyen Panayiotou, Makarios'un kendi döneminin kısıtlamaları içinde pragmatik seçimler yapabilme yeteneğinin altını çizdi.

Bakan ayrıca Türkiye eksenli kronik yayılmacı politikalara temasla, bu meselenin üstesinden gelmenin Kıbrıs sorununun çözümü için hayatî önem taşıdığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Christodoulides'i önceki yılların çıkmazını ve durgunluğunu sona erdirme, müzakereleri yeniden başlatma ve Kıbrıs sorununu çözme çabalarından dolayı övdü.

"Cumhurbaşkanı, vatanımızın yeniden birleşmesi için yorulmadan ve metodik bir şekilde çalıştı. Uluslararası toplum, onun tutarlılığını ve samimiyetini takdir ediyor. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Türk lideriyle üçlü bir toplantı davetine olumlu yanıt vermenin olumlu gelişmelerin başlangıcı olmasını umuyoruz" diyen Panayiotou, mücadelenin Kıbrıslı Türklere karşı değil, bizzat Türkiye'ye karşı olduğunu vurgulayarak "Odak noktamız, tüm Kıbrıslılar için özgürlüğü elde etmek adına işgalci Türkiye'nin eylemlerini ele almaktır" dedi. Kıbrıs'ın geleceği için birlik ve ortak bir vizyonun gerekliliğinin altını çizmek suretiyle de sözlerini tamamladı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı