Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü yetkilisi, Kıbrıs-Yunanistan-İsrail elektrik bağlantı projesi olan Büyük Deniz Ara Bağlantısı (Great Sea Interconnector, GSI) projesine destek için "elindeki tüm diplomatik araçları" kullanacağına dair güvence verdi.

Bu güvence, temmuz ayında Fransız Nexans adına Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantı kablosu döşenmesi amacıyla Kasos ve Karpathos arasındaki deniz alanında deniz yatağı araştırması yapan bir geminin Türk yetkililer tarafından taciz edilmesiyle ilgili bir mektuba cevaben geldi.

Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) ulaşan bilgiye göre, Komisyon Enerji Genel Müdürlüğü Yeşil Geçiş ve Enerji Sistemleri Entegrasyonu Direktörü Catharina Sikow-Magny mektubunda, GSI projesinin AB 2022/869 sayılı Trans-Avrupa Enerji Altyapısı Tüzüğü kapsamında ortak çıkar projesi olduğunu ve Kasım 2023'te kabul edilen Komisyon'un ortak çıkar projeleri (PCI) listesine dâhil edildiğini belirtti. Bu nedenle, projenin Avrupa'yı Birleştirme Tesisi (Connecting Europe Facility - CEF) aracılığıyla 657 milyon avro tutarında önemli bir hibe aldığını vurguladı.

Bu bağlamda yetkili, mektubunda "Avrupa Komisyonu'nun, bahsi geçen jeopolitik risklerden korumak için elindeki tüm diplomatik araçları kullanacağı" konusunda güvence verdi.

Daha önce, iletim hattının geliştirilmesi ve inşasının tamamlanmasını imkânsız h3ale getiren ve İletim Hattı Sahibinin kontrolü dışındaki faktörlerin ortaya çıkması durumunda, projenin tamamlanamaması veya önemli ölçüde gecikmesi durumunda ek güvenceler talep edilmişti. Bu talep, Kıbrıs Enerji Düzenleme Kurumu (RAEK) tarafından 2 Temmuz tarihli düzenleyici kararında reddedilmişti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı