Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) konuşan Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Dr. Maria Panagiotou, su kıtlığı sorununu çözmek için sihirli bir değneğe sahip olmadıklarını belirterek, katedilmesi gereken uzun bir yol olduğunu belirtti. Bakan Panagiotou, Ayia Napa'da sona eren MED9 ülkeleri Tarım Bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, sorunun farkında oldukları için etkili bir şekilde ele alınması gerektiğini ve MED9 zirvesinin, çiftçilerin uyum sağlamak için kullanabilecekleri araçları talep etmek üzere Avrupa düzeyinde koordinasyonu sağlayan bir çerçeve oluşturduğunu vurguladı.
Kıbrıs'ın, kriz dönemlerinde çiftçilere tazminat ödenmesi için Ortak Tarım Politikası (OTP) çerçevesinde ayrılan bütçenin %2'sinin kullanılmasını talep ettiğini belirten Bakan Panagiotou, Kıbrıs'ın sel önleme çalışmalarını ve çiftçilere sulama için kesintisiz su erişimi sağlayacak alt yapıyı güçlendirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
1-3 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen zirveyi değerlendiren Dr. Panagiotou, toplantının olumlu geçtiğini ve bunun ortak bir görüş olduğunu belirterek, "Dünkü toplantıya katılan herkes, özellikle de Kıbrıs'ın bu yılki ittifakın başkanlığını yürütmesi nedeniyle bu girişimin ve zamanlamasının önemi konusunda hemfikirdi" dedi.
Bakan Panagiotou, yeni Avrupa Komisyonu ekibinin kurulması ve yeni ortak tarım politikası ile ilgili istişarenin başlaması nedeniyle zamanlamanın önemli olduğunu belirterek, "Dokuz Akdeniz ülkesinin, kuraklık ve su kıtlığı gibi karşı karşıya kaldıkları ortak sorunlarda ortak bir tavır sergilemek üzere koordine olmaya başlamaları çok önemli ve olumlu bir gelişme" şeklinde konuştu.
Bakanlar tarafından onaylanan ortak deklarasyonun ve böylesine ciddî bir sorunla karşı karşıya kalan Kıbrıs'ı nasıl ilgilendiği sorulan Panagiotou, "Ciddî sorunla sadece biz değil, dokuz ülkenin tamamı karşı karşıya. Hepimiz su kıtlığının etkilerini yaşıyoruz" dedi.
Yunanistan temsilcisinin geçen yıl sellerle, bu yıl ise kuraklıkla mücadele ettikleri yönündeki ifadesini hatırlatan Panagiotou, "Bu durum, bilim insanlarının da söylediği gibi, Kıbrıs'ın yağış miktarı açısından en kötü yılını geçirdiğinin bir göstergesi" dedi.
Bakan Panagiotou, yağışların azalmasının yanı sıra, karşı karşıya kalınan ikinci büyük sonucun aşırı hava olayları olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu pratikte ne anlama geliyor? Bu, hâlihazırda devam eden ve yapacağımız alt yapı çalışmalarına öncelik vermeye devam etmemiz gerektiği anlamına geliyor. Elbette sel önleme çalışmalarını da güçlendirmemiz gerekiyor. Çiftçilerimize sulama için kesintisiz su erişimi sağlayacak alt yapıyı güçlendirmemiz, böylece gelirlerinde bir azalma olmadan ürünlerini yetiştirebilmelerini sağlamamız gerekiyor."
Bunun görüşüldüğünü ve ortak bildiride de yer aldığını belirten Panagiotou, uyum sağlanması gerektiğini ve "çiftçilerimizin, profesyonel çiftçilerimizin elbette uyum sağladığını" söyledi. Bazı çiftçilerin daha az suya ihtiyaç duyan ürünlere yönelmek zorunda kaldığını belirten Panagiotou, devlet olarak yapmaları gerekenin çiftçilere finansal araçlar ve bilgiye erişim sağlayarak, ürünlerini adapte edebilmeleri ve sürdürülebilir olabilmeleri için mevcut teknolojilerden yararlanmalarını sağlamak olduğunu vurguladı. Panagiotou, "İlgilendiğimiz şey, Kıbrıslı ve Avrupalı çiftçinin sürdürülebilirliğidir" dedi.
Kıbrıs, su kıtlığı sorununa çözüm arıyor
------------------------
Tarım Bakanı, su kıtlığı sorununa çözüm bulmanın bir gün sürecek bir şey olmadığının farkında olunması gerektiğini belirtti. Kıbrıs'ın alt yapı projelerine sahip olduğunu, ancak daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu ve yapılması gereken çok iş olduğunu vurguladı.
Dr. Panagiotou, mevcut projeleri tamamlamak ve yenilerini planlamak için zamana ihtiyaç duyulduğunu, ancak bu süreçte önümüzdeki aylarda daha iyi bir alt yapıya ulaşana kadar geçecek süreyi yönetmek için bir eylem planına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Bakan, Kıbrıs'ın bu yıl su yönetimi konusunda çalıştığını ve güvenli su rezervlerini sağlamak amacıyla çiftçilere daha fazla su sağlamak için görüşmeler hâlinde olduklarını belirtti.
Dr. Panagiotou, önümüzdeki yazın da zorlu geçeceği beklentisiyle hazırlıkların sürdüğünü ve alt yapı projelerinin üçüncü aşamayı oluşturacağını söyledi. Tüm bu aşamaların paralel olarak yürütüldüğünü vurguladı.
Bakan, su kıtlığı gibi bir sorunu çözmek için sihirli bir değnek olmadığını, ancak sorunun farkında olduklarını ve zamanında harekete geçmeleri gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği düzeyinde koordineli bir şekilde hareket ettiklerini ve ortak sorun yaşayan dokuz ülkenin çiftçilere uyum sağlamaları için gerekli araçları sağlamak amacıyla birlikte çalıştıklarını belirtti.
Eylem için bir zaman çizelgesi olup olmadığı sorulduğunda Dr. Panagiotou, Kıbrıs'ın Avrupa Komisyonu'na çiftçiler için tarım rezervinden mali destek talebinde bulunacağını bildirdiğini söyledi.
Ayrıca, yeni Komisere yakın zamanda hayata geçirilmesi gereken alt yapı projeleri hakkında bilgi verileceğini söyledi.
Dr. Panagiotou, yeni Komiseri ile görüşmeler yapacağını ve MED9 ülkelerinin taleplerini, özellikle de mali desteği güçlendirmek için Brüksel'de ve Avrupa Birliği kurumlarında koordinasyon içinde çalışmaya devam etme konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.
Kıbrıs'ın hem ulusal düzeyde hem de dokuz Akdeniz ülkesi düzeyinde koordineli bir şekilde çalıştığını belirten Bakan, Kıbrıs'ın Ortak Tarım Politikası (OTP) çerçevesinde çiftçilere bu tür kriz dönemlerinde tazminat ödenebilmesi için OTP bütçesinin %2'sinin kullanılabilmesini talep ettiğini söyledi.
Dr. Panagiotou, çiftçilerin teknolojiye erişimini sağlamak için daha basit ve hızlı prosedürlere ve çiftçiler için ekonomik güvenlik çerçevesine ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.
KHA/NST/MHY/2024
Kıbrıs Haber Ajansı