Bakanlar Kurulu, cuma günü öğleden sonra kentsel imar affı planını kabul etti. İçişleri Bakanı Konstantinos Ioannou, plan kapsamında elde edilecek gelirlerin Hükûmetin konut politikasını güçlendirmek için kullanılacağını belirtti.

"Bugünkü karar, yıllardır küçük çaplı izinsiz yapılar nedeniyle tapu hakkı çıkaramadan sıkışıp kalan binlerce vatandaşımız için son derece önemlidir" şeklinde konuşan Bakan, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada konuştu.

Bakan, kentsel imar affı planı sayesinde mülk sahiplerine yeni koşullar ve basitleştirilmiş süreçlerle, belirli bir para karşılığında küçük ölçekli sapmalar için imar izni alma fırsatı sunulduğunu açıkladı.

Aynı zamanda, sıkı ve net güvenlik önlemleri eklenmesiyle planın suistimal edilme olasılığının azaltıldığını ekledi. Özellikle, planın bir defaya mahsus olarak yürürlüğe gireceğini ve Mart 2025'e kadar geçerli olacağını belirtti. Yeni planın sadece, izinsiz yapımların onaylı bir yapı içerisinde veya mevcut imar izni kapsamında gerçekleştirilen durumlara uygulanacağını vurguladı.

Bakan, aynı mantıkla keyfi eklemelerin bugünden önce tamamlanması gerektiğini kaydetti. Kentsel keyfiliğin uygulanma zamanı, profesyonel tasarımcının sorumlu bir beyanı ile belgeleneceğini belirtti.

Planın sınırlı süresi, vatandaşların başvurularını hızlıca değerlendirmelerini sağlarken, sadece tamamlanmış ihlâl durumlarının incelenmesi, yeni izinsiz yapımların önlenmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.

Ayrıca, yeni planın yapı yoğunluk katsayısı aşımı veya diğer düzenleyici imar sapmaları durumlarını kapsadığını ve konut, endüstriyel, ofis, hayvancılık gibi geniş bir yelpazede yapıları içine aldığını belirtti.

Ödenecek para miktarı, sapmanın türüne ve mülkün bulunduğu bölgenin yerel plan veya ilgili beyana tabi olup olmamasına bağlı olarak 300  ile 3.000 avro arasında değişiyor.

Bakan, planın en önemli parametresinin, hükûmet tarafından son 10 aydır yürütülen konut politikası ile bağlantılı olduğunu vurguladı. Plan kapsamında izinsiz yapıların yasallaştırılması için ödenecek bedelin Kıbrıs Arazi Geliştirme Kurumu'nun özel fonlarına yatırılacağını ve uygun fiyatlı konut üretimi amacıyla kullanılacağını ekleyerek "Bu, gelirlerin karşılıklı olmasını, devletin uygun fiyatlı konut seçeneklerini artırma çabasını desteklemesini ve dolayısıyla konut ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmasını sağlayacak, sosyal politikamızı güçlendirecektir," diye devam etti.

Planın tam metni ve ilgililerin takip etmesi gereken süreç, pazartesi günü Planlama ve İmar Dairesinin sitesinde yayımlanacak ve başvurular 23 Eylül 2024 Pazartesi gününden itibaren ada genelinde 5 Kaza Özerk Yönetim Örgütlerine yapılabilecek.

Bakan, "Bunu etkileyen vatandaşlarımızın planı incelemelerini ve 6 aylık süre zarfında başvurularını yapmalarını, böylece tapu haklarını güvence altına almalarını ve bulundukları çıkmazdan kurtulmalarını teşvik ediyorum" mesajını vererek planın yapı yoğunluk katsayısı, sınır aşımı veya diğer çeşitli ihlâlleri olan binlerce mülk sahibini kapsadığını ve bu kişilere imar afından   yararlanma imkânı tanıyacağını belirtti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı