Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, salı akşamı Larnaka'daki Çok Amaçlı Yaratıcılık ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Larnaka Belediye Galerisi- Christoforou Koleksiyonu" isimli serginin açılışında yaptığı konuşmada, bir dizi girişimle maddî ve manevî kültürel mirasın koruma altına alındığına dikkat çekti.

 

Hükûmetin bu çabası çerçevesinde, geleneksel zanaat dallarının ve tekniklerinin kayıt altına alınması ve belgelenmesi, kültürel miras sanat eserlerinin dijitalleştirilmesi, bu yıl içinde Ulusal Dijital Kültürel Miras Deposunun oluşturulması, anıtların bakımı, restorasyonu ve tanıtımı gibi projelerin yer aldığını ifade etti.

 

Cumhurbaşkanı, "Bu mütevazı törende, 1972'de UNESCO'nun 'Kültürel Politikalar Üzerine Meksika Bildirgesi'nde' dile getirilen ve hepimizin paylaştığı bir tespiti dile getirmek istiyorum: Kültür, bir toplumu veya sosyal grubu tanımlayan, yalnızca sanatsal yaratımı değil, aynı zamanda yaşam biçimlerini, değer sistemlerini, gelenekleri ve inançları da içeren tüm ayırt edici ruhsal, maddi, entelektüel ve duygusal özelliklerin bütünüdür," dedi.

 

"Hükûmet olarak, bu görüşü tamamen benimsiyoruz ve kültürümüzün tüm yelpazesini kapsayan bir dizi politik müdahale yoluyla bütüncül bir yaklaşım geliştirmeye çalışıyoruz. Kabul etmeliyiz ki, ülkemizde kültür, geçmişte olduğu gibi bugün de 'üvey evlat' muamelesi görüyor. Devlet ve yerel yönetimler olarak kültür dünyasına daha fazla destek olmalıyız." 

 

Cumhurbaşkanı Christodoulides, kültürün geliştirilmesinin ülkemiz için benzersiz bir özellik olduğunu vurguladı. "Kültürümüzle gurur duyuyoruz" dedi ve 2026 yılının ilk yarısında gerçekleşecek olan Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığı'na atıfta bulunarak, "Bugünkü etkinlik, Dönem Başkanlığı vesilesiyle Kıbrıs'ın her yerinde, Larnaka da dâhil olmak üzere, gerçekleştirilecek etkinlikler açısından ayrı bir önem taşıyor," diye ekledi.

 

Cumhurbaşkanı, son dönemde kültürel alanda kurumsallaşma alanında atılan adımlara dikkat çekerek "Bu, uzun yıllar önce yapılması gereken bir şeydi ve yakın zamanda Bakanlar Kurulunda ilgili yasa tasarısının onaylanıp Meclise gönderilmiş olmasından memnuniyet duyuyorum," dedi.

 

Yasa tasarısının, sanatçıların kaydını oluşturmayı ve ülkenin yaratıcı potansiyelini kayıt altına almayı, ayrıca kültür alanında serbest meslek sahibi olanlara Sosyal Güvenlik ve Sağlık Sigortası fonlarına katkı paylarının karşılanmasında yardımcı olmayı amaçlayan sanatsal sponsorluğu içerdiğini açıkladı.

 

"Aynı zamanda, paralel bir dizi girişimle maddî ve manevî kültürel mirasımızı koruyoruz. Ülkemizde bir başka kültür türü olan ve gurur duyduğumuz geleneksel zanaat dallarının ve tekniklerinin kayıt altına alınması ve belgelenmesi, kültürel miras sanat eserlerinin dijitalleştirilmesi (bu yıl içinde Ulusal Dijital Kültürel Miras Deposunun oluşturulmasıyla), ayrıca Kourion arkeolojik alanı gibi anıtların bakımı, restorasyonu ve tanıtımı, Larnaka ve Polis Chrysochous arkeolojik alanlarının birleştirilmesi gibi projeler bu büyük çabamızın bir parçası. (Kültürden sorumlu) Müsteşar ile yakın zamanda görüştüğümüz gibi, kültür alanında ilerleme kaydetmiş olan Yunanistan'dan öğreneceğimiz çok şey var ve mükemmel bir iş birliğimiz mevcut."

 

Cumhurbaşkanı, "Bu çerçevede, Yunanistan Hükûmeti tarafından üstlenilen birçok girişimden biz de yararlanacağız" diye ekledi.

 

Cumhurbaşkanı Christodoulides konuşmasında, bağımsız kurum ve altyapıların varlığı ve katkısı olmadan hiçbir devlet kültür politikasının veya müdahalesinin tam olarak meyve veremeyeceğini belirtti. "Kültür alanında da, diğer birçok alanda olduğu gibi, devlet, hükümet ve siyasi girişimlerden çok daha ileride olan bu özel girişimin varlığı önemli," dedi.

 

"Yedi Bacalı Kulüp" olarak da bilinen "Mattei Konağı"nın restorasyonuna da değinen Cumhurbaşkanı, "Larnaka Belediyesi, binayı Çok Amaçlı Yaratıcılık ve Kültür Merkezine dönüştürerek sadece şehir tarihinin önemli bir parçasını korumakla kalmadı, aynı zamanda Larnaka ve Kıbrıs halkına, ülkemizi ziyaret eden yabancıların da ilgisini çekeceğini düşündüğüm bir kültür merkezi kazandırdı," dedi.

 

Cumhurbaşkanı, "Mattei Konağı"nın birinci katında yer alan "Larnaka Belediye Galerisi - Christoforou Koleksiyonu" hakkında da konuştu. Koleksiyonun, koleksiyoner çift Charalambos ve Maria Christoforou tarafından Larnaka Belediyesi'ne bağışlanan 160 Yunan ressam ve gravür sanatçısının eserlerini içerdiğini belirterek, "Büyükelçi Charalambos Christoforou'nun yaptığı ikinci bağış olması, topluma katkı sağlama arzusunun bir göstergesidir," dedi.

 

"Daha önce Aradippou'da, hem Hristiyan Ortodoks hem de diğer mezhep ve dinlere ait dinî sanat eserlerinin sergilendiği Christoforou Koleksiyonu - Hristiyan Sanatları Müzesi'ni kurmuştu," hatırlatmasında bulunan Cumhurbaşkanı, Charalambos ve Maria Christoforou çifti hakkında konuşarak şunları ekledi: "Yunan sanatının tutkulu hayranları olarak, yıllar içinde, 19. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın sonlarına kadar, yani modern Yunan devletinin varlığı boyunca, Yunan sanatının tarihi yolculuğunu kaydeden ve belgeleyen bir eserler bütünü toplamayı başardılar".

 

"Larnaka Belediye Galerisi- Christoforou Koleksiyonu'nda sergilenen eserler aracılığıyla, Klasisizmin kaçınılmaz etkileriyle Münih Okulu'ndan, 30'lar Kuşağı'nın Batılı modellerle diyalog kurma ve onları organik olarak Yunan kimliğine entegre etme girişimine ve yeni Yunan sanatını ayırt eden özgüvenin bir göstergesi olarak modern akımların başarılı bir şekilde özümsenmesine kadar Yunan sanatının tüm önemli dönüm noktalarını açıkça görebiliyoruz. Tüm bunları lisede de öğrenmiştik, dolayısıyla sergi Kıbrıs'ın her yerinden okulların ziyaretleri için de uygundur."

 

Cumhurbaşkanı, "Larnaka Belediyesi'ni ve Belediye Başkanı'nı kültüre olan ilgileri ve tabii ki bağışçı-koleksiyoner çift Charalambos ve Maria Christoforou'yu Kıbrıs toplumuna yaptıkları büyük katkılardan dolayı tebrik ediyorum. Devlet ve şahsım adına kendilerine teşekkür ediyorum ve bu akşam burada bulunmam, yaptıkları önemli çalışmalara olan takdir ve minnettarlığımın küçük bir göstergesidir" dedi.

 

"Sayın Christoforou ile bir zamanlar meslektaştık ve kendisinin, genel kabul görmüş ve takdir edildiği üzere, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin başarılı bir diplomatı olarak yaptığı önemli çalışmaları da belirtmek isterim." 

 

Açılış töreninin ardından Cumhurbaşkanı Christodoulides'e hediye olarak bir tablo ve koleksiyondaki tüm eserlerin yer aldığı bir kitap takdim edildi.

 

KHA/FZ/NST/MHY/2025

 

Kıbrıs Haber Ajansı