Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Theodoros Gotsis, şu ana kadar sivillerin tahliyesine yönelik herhangi bir operasyon başlatılması yönünde bir talep gelmediğini ifade ederek Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hazırlığını teyit etti.

Kıbrıs Haber Ajansına açıklamada bulunan Gotsis, bölgedeki krizle ilgili Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çabalarının diplomatik alana odaklandığını vurguladı.

Lübnan'daki durum ve Birleşik Krallık tarafından krizdeki bir bölgeden yabancı vatandaşların tahliyesi ve geri gönderilmesine yönelik ESTİA Özel  Planı çerçevesinde Kıbrıs üzerinden bu kişilerin toplu tahliyesine yönelik bir hazırlık planına ilişkin basın haberleriyle ilgili bir soruya  Gotsis, hazırlık çalışmalarının yoğunlaştırıldığını, ülkeler ve Kıbrıs Hükûmeti ilgili daireleri arasında yakın bir iş birliğinin sağlandığı yanıtını verdi.

Gotsis, ancak şu ana kadar sivillerin tahliyesine yönelik herhangi bir talep gelmediğini de belirtti.

“Diplomatik alana odaklanıyoruz” diyen  Theodoros Gotsis Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bölgedeki gerginlik konusunda endişeli olduğunu; gerginliğin tırmanmasından kaçınılması çağrısında bulunduğunu; ABD ile Fransa'nın konuyla ilgili arabuluculuk çabalarına desteğini ifade ettiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos’un New York’ta gerçekleştirilen BM Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde bir dizi ikili görüşmede bulunarak bölgedeki gelişmeleri görüştüklerini ifade eden Gotsis, Cumhurbaşkanı Christodoulides’in Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yapılan üçlü toplantı ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan Al-Saud ile yaptığı görüşmelere değindi.

Gotsis, Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır Dışişleri Bakanları üçlü toplantısına da değinerek Bakan Kombos’un Filistin, Lübnan ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlarıyla yaptığı ikili görüşmelere de atıfta bulundu.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı