İtalya ve Almanya Cumhurbaşkanlarının 1 Ekim Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 64. yıl dönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’e birer tebrik mesajı gönderdikleri açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı tarafından yapılan açıklamaya göre, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella gönderdiği mesajda Kıbrıslıların ve İtalyanların ortak Akdeniz kökenlinden dolayı Kıbrıs ve İtalya arasında güçlü ilişkiler kurulduğunu ve iki ülkenin Avrupa ailesinin bir parçası olduğuna işaret etti.

Mattarella, en yakın zamanda BM kararları temelinde bir çözümün bulunmasını dileyerek “şahsen ve İtalya hükûmeti adına bu önemli yıl dönümü vesilesiyle tebriklerimi iletiyorum” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ise, Kıbrıs ve ülkesi arasında yakın ve uzun bir zamandır kurulan ilişkilerden dolayı memnuniyetini ifade etti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ziyaret eden ilk Almanya Cumhurbaşkanı olduğunu ifade eden Steinmeier şöyle dedi:

“Kıbrıs Cumhuriyeti'ni ziyaret eden ilk Alman Cumhurbaşkanı olarak Alman-Kıbrıs dostluğuna duyduğum minnettarlığı göstermek benim için bir onurdur. Özellikle şubat ayındaki misafirperverliğiniz ve geçtiğimiz 12 ay boyunca sizin ve ülkenizin Almanya'ya sunduğu çok yönlü destek için minnettarım.”

 

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı