Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Kıbrıs sorununa BM parametreleri çerçevesinde adil ve yaşayabilir bir çözümün bulunmasına yönelik yapılan çalışmalara bağlı olmaya devam ettiğini vurguladı.

 

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Macron’un 1 Ekim Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 64. yıl dönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’e bir tebrik mesajı gönderdi.

Macron mesajında, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Bağımsız Millî Günü vesilesiyle Fransa halkı adına ve şahsen tüm Kıbrıslılara en derin dileklerimi ifade etmek istiyorum” dedi.

“Orta Doğu'da tehlikeli bir şekilde tırmanan gerilim ve Gazze'deki acil insanî durumda Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Fransız kuvvetlerine verdiği destek için teşekkür ediyorum” ifade eden Emmanuel Macron, Kıbrıs ve Fransa arasındaki stratejik iş birliğinin yanı sıra ikili ilişkilerde sağlanan dayanışma ispat edildiğini vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı, Kıbrıs’ın dönem başkanlığını yürüttüğü MED9’u ve gelecek günlerde yapılacak Zirveyi, Avrupa’daki ortak zorlukları belirlenmek için Kıbrıs ve Fransa’nın birlikte çalışmaları için bir fırsat olarak niteledi.

Macron, eğitim, ekonomi, enerji ve savunma alanlarındaki ikili iş birliğinin daha da güçlenmesini dileyerek Frankofoni çerçevesindeki ilişkilerin de daha da genişletilmesini memnuniyetle karşıladı.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı