Kıbrıs Cumhuriyeti ve Malta, su kaynaklarının yönetimi konusunda bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladı. Mutabakat Zaptı tuzdan arındırma, su kaynaklarının yönetimi ve korunması, atık su arıtımı ve yeniden kullanımı, su tüketiminin azaltılması, eğitim ve halkın bilinçlendirilmesi gibi konuları kapsıyor.
Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanlığı ile Malta Çevre, Enerji ve Büyük Liman Rehabilitasyonu Bakanlığı arasında imzalanan MoU , iki ülke arasındaki su kaynakları alanındaki ikili iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Bakanlık açıklamasına göre, MoU bugün Lefkoşa'daki bir otelde, Kıbrıs Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Maria Panagiotou ve Malta Çevre, Enerji ve Büyük Liman Rehabilitasyonu Bakanı Miriam Dalli tarafından imzalandı.
İmza töreni, Avrupa Yatırım Bankası tarafından Lefkoşa'da düzenlenen "Güney ve Doğu Akdeniz'deki Su Zorluklarında Yol Almak: Sürdürülebilirlik ve Direnç" konulu Bölgesel Konferans kapsamında gerçekleşti.
Her iki ülke de su kıtlığı ve kuraklık gibi önemli zorluklarla karşı karşıya olduğundan, MoU , Kıbrıs ve Malta arasındaki su kaynaklarının yönetimi ve sürdürülebilirliği konusunda iş birliğini güçlendiriyor.
Özellikle tuzdan arındırma ve atık suyun yeniden kullanımı (tarımda odaklanarak) alanındaki ortak zorlukların ele alınması gerektiğinin farkında olan iki ülke, yenilikçi yaklaşımlar için fırsatlar yaratan ve suyla ilgili gelecekteki zorluklara karşı direnci artıran bu mutabakatı imzaladı.
Mutabakat, Avrupa su politikasının uygulanmasını destekleme, su kaynaklarının yönetimi ve korunması, tuzdan arındırma, atık su arıtımı ve yeniden kullanımı, su arıtımı ve kalite kontrolü, sızıntı yönetimi/kayıp su yönetimi, su tüketiminin azaltılması ve halkın eğitimi/bilinçlendirilmesi, kaynak paylaşımı ve teknik konularda iş birliği ve su kaynaklarının sosyoekonomik yönleri hakkında bilgi alışverişi gibi çeşitli iş birliği alanlarını vurguluyor.
Mutabakat ayrıca, sürekli iş birliğini ve uzun vadeli çözümlerin geliştirilmesini teşvik ederek, faaliyetlerini koordine etmek ve denetlemek için ortak bir çalışma grubu oluşturuyor.
İlgili açıklamada vurgulandığı gibi, MoU , her iki ülkede de su kaynakları zorluklarına karşı kalıcı olarak sürdürülebilir çözümler sağlamak için önemli bir kilometre taşı niteliğinde ve hayatî önem taşıyan doğal kaynakların sorumlu yönetimi ve korunmasına olan bağlılıklarını yansıtıyor.
KHA/NST/MHY/2024
Kıbrıs Haber Ajansı