Avrupa Yatırım Bankası tarafından perşembe günü Lefkoşa’da düzenlenen su dayanıklılığı konulu bölgesel konferansta, Akdeniz devletlerinin ülkeleri ve kuruluşlarının su sıkıntısı alanında iş birliğine olan ihtiyacının altı çizildi.
“Güney ve Doğu Akdeniz bölgesinde su sıkıntısının üstesinden gelmek” konulu bir günlük konferans, Güney ve Doğu Akdeniz bölgesinde su sürdürülebilirliği ve dayanıklılığı için iş birliğine dayalı çözümler geliştirmek üzere uzmanları, politika yapıcıları ve paydaşları bir araya getirdi.
Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Maria Panayiotou konferansta yaptığı konuşmada, Güney ve Doğu Akdeniz Bölgesinde Su Sıkıntısının Önüne Geçmek konulu konferansın bir harekete geçme çağrısı, bu sıkıntıdan acilen, yenilik ve iş birliğiyle başa çıkma çağrısı olduğunu ifade etti.
Panayiotou, su kıtlığının sadece çevresel bir zorluk değil geniş kapsamlı ekonomik ve sosyal sonuçları olan çok boyutlu bir sorun olduğunu, gıda güvenliğini tehdit ettiğini, ekonomik büyümeyi engellediğini ve toplumsal istikrarı bozduğunu belirtti.
Bakan, bölgede su ile ilgili hem ortak hem de farklı sıkıntılarla karşı karşıya olunduğu için iş birliğinin en güçlü varlık olduğunu, Kıbrıs’ın iklim ve demografik genişlemenin baskılarına dayanabilecek dayanıklı su sistemleri geliştirmek için hem ikili hem de bölgesel olarak komşularıyla yakın bir şekilde çalışmaya hazır olduğunu bildirdi.
Panayiotou konuşmasına şöyle devam etti:
“Kendine özgü iklimi ve zengin biyolojik çeşitliliğiyle bilinen Akdeniz bölgesinin iklim değişikliği ve su kıtlığının etkilerine karşı giderek daha savunmasız hale geldik.”
“Yükselen sıcaklıklar, değişen yağış düzenleri ve daha sık ve şiddetli kuraklıklar, başa çıkmamız gereken gerçeklerdir. Bu değişiklikler yıllık yağışta azalmaya yol açıyor, su kaynakları için rekabeti yoğunlaştırıyor. Kıbrıs bu sıkıntılarla boğuşan başlıca Akdeniz ülkelerinden biridir.”
Malta Çevre, Enerji ve Yenileme Bakanı Miriam Dalli, azalan yağışın yeraltı sularına baskı yaptığını, yetkililerin tarım sektöründe su kaynaklarını paylaştırmaya çalıştığını, bunun bir gecede gerçekleşemeyeceğini söyledi.
Belediye suyunu tuzdan arındıran ve azalan yeraltı suyunu birleştiren bir plan olduğunu kaydeden Dalli, önceki planda, tuzdan arındırma suyunun %60’ının ve yeraltı suyunun %40’ının kullanılmasına yönelik bir değişikliğe ihtiyaçları olduğunu anlattı.
Ancak Miriam Dalli, finansman sorunu olduğunu, optimum finansmana ulaşmayı amaçladıklarını, Su Hizmetleri İş Birliği’nin birçok projesinin de Avrupa fonlarıyla finanse edildiğini belirtti.
Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Kyriacos Kakouris ise konuşmasında, su dayanıklılığının sadece çevresel bir sorun olmadığını, aynı zamanda finansal, güvenlik ve eşitlik boyutları olan bir sorun olduğunu bildirdi.
“Bugün su kaynaklarımızı yönetme şeklimiz, gelecek nesiller için Güney ve Doğu Akdeniz ülkelerinin geleceğini belirleyecek” şeklinde konuşan Kakouris, Akdeniz’in iklim değişikliğinin etkisine benzersiz bir şekilde maruz kaldığına dikkat çekerek acil ve koordineli bir girişim olmazsa durumun daha da kötüleşeceği uyarısında bulundu.
Kakouris, Avrupa Yatırım Bankasının su yönetiminde dünyanın en büyük çok taraflı yatırımcılarından biri olması nedeniyle bu sıkıntılarla başa çıkma çabalarını desteklemeye kararlı olduğunu söyledi.
Kakouris, bankanın sadece kuraklık, sellerde dayanıklılık ve ortaklarıyla iş birliğinde yeni bir program aracılığıyla faaliyetlerini sürdürmeyi değil bu çalışmayı daha da genişletmeyi hedeflediğini duyurdu.
KHA/MG/MHY/2024
Kıbrıs Haber Ajansı