AB Sağlık Komiseri Stella Kyriakides, 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Antimikrobiyal direnç tehdidine karşı dikkatli olmaya devam etmeliyiz” uyarısında bulundu.

Bu yılki “Antimikrobiyal Direnç Görünmezdir, Ben Değilim” teması, antimikrobiyal direncin hastalar, aileler ve sağlık sistemleri üzerindeki ağır insani maliyetini ele almak için harekete geçme aciliyetini vurguluyor.

Kyriakides, antimikrobiyal direncin (AMR), AB ve Avrupa Ekonomik Alanı'nda yılda yaklaşık 35.000 ölüme yol açtığını ve günümüzün en büyük sağlık tehditlerinden biri olduğunu belirtti. Acil önlemler alınmazsa, 2050 yılına kadar dünya çapında yaklaşık 40 milyon ölüme sebep olabileceği konusunda uyardı. Ayrıca, çabaların hızlandırılmaması durumunda AMR'nin ekonomik maliyetinin 2050 yılına kadar küresel yıllık GSYİH'da 1,6 trilyon avroluk bir kayba yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

AB'nin attığı adımlara değinen Kyriakides, Komisyon'un geçtiğimiz yıl üye devletlerin AMR'yi 2030 yılına kadar azaltmalarına yardımcı olmak için net hedefler belirlediğini ve AB4Health programının da üye devletleri AMR ile mücadele politikalarını uygulamada finansal olarak desteklediğini belirtti. "AMR ile mücadele için araştırma çalışmalarına desteğimizi artırdık ve ilaç reformu kapsamında yeni antibiyotiklerin geliştirilmesini teşvik etmek için çeşitli teşvikler önerdik" dedi.

Kyriakides, AB'nin, 2030 yılına kadar AMR ile ilişkili ölümleri %10 oranında azaltmak için BM düzeyinde bir taahhüt oluşturulması yönündeki küresel çabaları yönlendirdiğini vurguladı. "Geçtiğimiz eylül ayında New York'taki BM Genel Kurulu'nda gördüğümüz siyasi irade ve ivmeden yararlanmamız önemli. Dünya çapındaki vatandaşlar için ancak küresel iş birliği ve taahhütlerimizle gerçek bir fark yaratabiliriz ve AB üzerine düşen rolü eksiksiz bir şekilde oynamaya kararlı" şeklinde konuştu.

Tek Sağlık politikası çerçevesinde AB'nin tarım ve gıda zincirinde antibiyotik kullanımına sıkı sınırlar getirdiğini, veteriner hekimlikte inovasyonu desteklediğini ve çevredeki antibiyotik kalıntılarını izlemek için yeni yöntemler geliştirdiğini de sözlerine ekledi.

Kyriakides, AMR ile mücadelenin herkesin rol oynaması gereken bir çaba olduğunu vurgulayarak, "Kendimiz ve çocuklarımız için antibiyotiklerin sorumlu kullanımı, temel hijyen ve enfeksiyon önleme tedbirleri" almanın önemine dikkat çekti.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı