Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi, Avrupa İşlerinden Sorumlu Müsteşar Marilena Raouna'nın da katılımıyla Brüksel'de toplandı. Raouna, toplantıda yaptığı konuşmada, AB Uyum Politikasının üye ülkelerde rekabet gücünü artırmak ve yatırımları desteklemek için bütüncül bir yaklaşımı teşvik etmesinin önemini vurguladı.
Kıbrıs'ı örnek gösteren Raouna, coğrafî konumundan kaynaklanan özel durumların Uyum Politikası sayesinde nasıl ele alındığını anlattı. Uyum fonlarının Kıbrıs ekonomisinin ve yatırımlarının gelişimine önemli katkı sağladığını, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla GSYİH'da %6'lık bir artış ve 20 binden fazla istihdam yaratılmasına olanak tanıdığını belirtti.
Toplantının gündeminde uyum politikasının rekabet gücündeki rolünün yanı sıra üye ülkelerdeki hukukun üstünlüğü durumu ve 19-20 Aralık'ta gerçekleştirilecek Avrupa Konseyi toplantısına hazırlıklar yer aldı.
Raouna, Kıbrıs için uyum politikasının rekabet gücünü, inovasyonu ve girişimciliği desteklemede belirleyici rol oynadığını ve bu politikaların AB'nin rekabet gücünü artırma hedefleri için kilit öneme sahip olduğunu ifade etti. AB Uyum Politikasının üye ülkeler arasındaki eşitsizlikleri gidermede yol gösterici bir nitelik taşıdığını belirten Raouna, yeni Çok Yıllık Malî Çerçeve müzakerelerinde de bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini savundu.
Üye ülkeler arasındaki eşitsizliklerin, güçlü bir Uyum Politikası olmadan daha da derinleşebileceği konusunda uyarıda bulunan Raouna, belirli sektörlere yönelik seçici finansmanın bu yaklaşımı zayıflatabileceğini ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi önemli girişimleri etkileyebileceğini dile getirdi.
Raouna ayrıca, Gazze Şeridi'ne insanî yardım konusunda Kıbrıs'ın öncülük ettiği ve "Amalthea" adlı deniz koridoru aracılığıyla yardımların ulaştırılmasını sağlayan çalışmalara değindi.
Toplantı öncesinde, Fransa ve Hollanda tarafından düzenlenen ve son dönemdeki endişe verici olaylar ışığında antisemitizmle mücadele konusundaki ortak çabaların güçlendirilmesini ele alan bir çalışma kahvaltısına katılan Raouna, "Avrupa'da antisemitizme yer yok. Kıbrıs, her türlü hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkta olduğu gibi antisemitizmle mücadele konusunda da kararlıdır" mesajını verdi.
Son olarak Raouna, 2026'nın ilk yarısında AB Konseyi Başkanlığı’nı devralacak olan Kıbrıs'ın, Polonya ve Danimarka ile İrlanda, Litvanya ve Yunanistan ile bir araya gelerek başkanlık dönemi önceliklerini görüştüğünü açıkladı. Bu toplantıda, 2025 Ocak - 2026 Haziran döneminde öncelikli olarak ele alınacak konular değerlendirildi.
KHA/YK/NST/MHY/2024
Kıbrıs Haber Ajansı