Meclis Mülteciler Komitesi, enklavlar için bir sicil oluşturulmasını öngören yasa tasarısını görüştü. Ancak, Dışişleri Bakanlığı ve Hukuk Dairesi tasarıya çekincelerini dile getirdi.

Toplantı sonrası Demokratik Seferberlik Partisi DISY Milletvekili Rita Superman, hükûmet kanadının kendisi ve DISY Milletvekili Kyriakos Hadjiyannis tarafından sunulan yasa tasarısına ilişkin görüşlerini dinlediklerini aktardı. Hem Hukuk Dairesinin hem de Dışişleri Bakanlığının, Türkiye'ye karşı Kıbrıs Cumhuriyeti'nin açtığı Dördüncü Devletlerarası Başvuru kararının uygulanmasıyla çakışma ihtimali nedeniyle tasarıya temkinli yaklaştığını belirtti. Superman, "Ancak, Devletlerarası Başvurunun üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen, bu kararın uygulanması için atılan somut adımlar veya alınan kararlar hakkında henüz bilgilendirilmedik" diye ekledi.

"Bu sicil, enklavlar ve onların çocukları için manevi ve tarihsel bir adalet mekanizması işlevi görecek ve asla faydasız bir ulusal süreç olarak değerlendirilemez" diyen Superman, sicilin önemini vurguladı.

Demokratik Parti DIKO Milletvekili Zacharias Koulias ise, 1974 yazında çatışma hattının belirlenmesinden sonra kaybolanların, hayatta olan veya olmayan herkesin, bu sicile kaydedilmesi gerektiğini savundu. Kayıp kişiler sicili oluşturulması önerisinin, "çatışma hattı çizildiğinde tam olarak kaç kişinin kayıp olduğunu ve Türkiye'nin bu konudaki tutumunu net bir şekilde ortaya koymak gibi gerçek ve tarihsel gerekçelere dayandığını" ifade etti.

Dışişleri Bakanlığının tutumu sorulduğunda Koulias, 2014 yılında Türkiye'ye karşı Kıbrıs Cumhuriyeti'nin açtığı Dördüncü Devletlerarası Başvuru hakkında alınan karar göz önüne alındığında, Bakanlığın "hiçbir geçerli gerekçesi olmadığını" söyledi. "Bakanlığın bugüne kadar somut bir adım attığına inanmıyorum. Ortaya atılan çekinceler tamamen asılsız ve kabul edilemez" şeklinde konuştu.

KHA/PH/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı