Papa Francis, Vatikan'daki diplomatik temsilcilere yaptığı konuşmada Kıbrıs konusuna bir kez daha değindi. Dünyadaki güvensizlik ortamının yeni duvarlar ve sınırlar inşa edilmesine neden olduğunu belirten Papa, Kıbrıs'ı yarım asırdan uzun süredir bölen çizginin ve Kore Yarımadası'ndaki 70 yıllık ayrılığın aileleri, evleri ve şehirleri ayırmaya devam ettiğini vurguladı.

"Umut diplomasisine" ihtiyaç olduğunu dile getiren Papa, yeni bir dünya savaşı tehdidinin giderek daha somut hale gelmesinden duyduğu endişeyi ifade etti. Gazze'deki insanî durumun "son derece ciddî ve utanç verici" olduğunu söyleyen Papa, İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını ve Filistinli sivillere gerekli insani yardımın ulaştırılmasını talep etti. Filistinliler ve İsraillilerin diyalog ve güven temellerini yeniden inşa edebilmelerini temenni eden Papa, Kudüs'ün Hristiyanların, Yahudilerin ve Müslümanların barış içinde bir arada yaşadığı bir "buluşma şehri" olmasını diledi.

Kıbrıs'ın Vatikan Büyükelçisi, Papa'ya "birçok insan için umut kaynağı olan yorulmak bilmez çabaları" için teşekkür etti. 

Papa, iki hafta önceki Noel mesajında da Kıbrıs sorununa ayrıntılı olarak değinmiş ve 2025'in "ayrılık yaratan duvarların yıkılması için bir fırsat olmasını" temenni etmişti. Kıbrıs'taki bölünmeyi sona erdirecek, tüm Kıbrıs topluluklarının haklarına ve onuruna saygı duyan, ortak mutabakata dayalı bir çözüme ulaşılması beklentisini dile getirmişti.

KHA-AMNA/NST/2025

Kıbrıs Haber Ajansı